Bernadett

Új vezető a Royal Shakespeare Company élén

2012.03.24. 09:32

Programkereső

Gregory Doran, aki színészként és rendezőként is dolgozott a társulattal, szeptembertől váltja Michael Boydot.

Gregory Doran, aki hatalmas megtiszteltetésnek nevezte a munkát, színészként csatlakozott a színházhoz huszonöt évvel ezelőtt. Rendezőként olyan produkciókkal sikerült kivívnia a kritikusok elismerését, mint a Lóvátett lovagok, az Antonius és Kleopátra, a Macbeth és a Hamlet - David Tennant és Patrick Stewart közreműködésével - televíziós változatainak munkálataiban. Szakmai vélemények szerint nagyszerű választás a pozícióra, aki a Royal Shakespeare Company társulatát 2002 óta művészeti igazgatójaként irányító Michael Boyd mellett dolgozott. A munkát az év második felében kezdi meg.

Gregory Doran
Gregory Doran

Az intézményben e kinevezés mellett az utóbbi időszakban jelentős dolgok történtek. A közelmúltban újították fel a társulat Londontól 160 kilométerre északnyugatra fekvő Stratford-upon-Avonban található otthonát. A William Shakespeare szülőhelyén álló épületet csaknem négy évig tartott zárva, nem kevesebb mint százmillió fontért restaurálták, bővítették és korszerűsítették.

Januárban jelentették be, hogy Mark Ravenhill rezidens drámaíróként csatlakozik az RSC-hez. Michael Boyd úgy nyilatkozott, nagy várakozással tekint a munka elé: "Mark megérdemelten Nagy-Britannia egyik legjelentősebb drámaírója, aki mindent megkérdőjelező szemléletmódot és fris színházi szellemiséget hoz a társulatba. Alig várom, hogy vele dolgozhassunk és bemutassuk azt a két darabot, amit felkérésünkre ír." Az előző, jubileumi évadban - az RSC fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte - Ravenhill elkezdett ismerkedni a társulattal: olvasópróbát tartott két darabból, egy közönségtalálkozón pedig, ahol az RSC-beli ősbemutatókról volt szó, moderátorként vett részt. Idén nyáron a színház szervezésében kerül megrendezésre a nyári londoni olimpiával egybeeső Shakespeare Világfesztivál, Tim Minchin írta musicalük, a Matilda pedig közönség- és több Olivier-jelölésével a szakmai sikert is learatta.