Antal, Antónia

Vidéki kultúrpolitikai összefoglaló

2012.03.31. 11:14

Programkereső

A szegedi Thelater fesztivál megújulása mellett a soproni Petőfi Színház és a szombathelyi Weöres Sándor Színház következő igazgatóiról szóltak a hírek a héten.

Formájában és tartalmában is megújul a szegedi Thealter, Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja, melyet idén júliusban huszonkettedik alkalommal rendeznek meg. A szegedi Maszk Egyesület és a megújult FESZ - Független Előadó-művészeti Szövetség - együttműködésében megvalósuló nemzetközi színházi találkozó nem olyan lesz, mint az elmúlt két évtized hagyományos Thealter Fesztiváljai, sem mint a korábbi Alternatív Színházi Szemlék, és mégis mindkettőre hasonlít majd. Először idén ítélték oda A fesztivál díszvendége címet a FESZ tagságának szavazatai alapján. Így a fesztiválon Pintér Béla és Társulata mutatja be repertoárjának legjelentősebb előadásait. A korábbi Alternatív Színházi Szemlékhez hasonlóan a közönség idén is találkozhat meghívott produkciókkal: a felkért válogató - Szabó György - a FESZ-tagok legújabb független színházi előadásaiból választ ki öt szemledarabot.

Bár az elmúlt években is készültek a Thealter felkérésére a fesztiválon bemutatott produkciók, és a nézők gyakran érdekes, különleges, alkalmi helyszíneken láthatták az előadásokat, az idén induló alkotói pályázat mégis formabontónak ígérkezik. A Thealter helyszínspecifikus, nyílt alkotói pályázatot ír ki. A produkciókat vagy művészeti projekteket négy jellegzetes szegedi színhelyen - egy 101 éves bérházban, a Szabadság úszóházon, a Széchenyi tér szökőkútjánál és a bölcsészkar Auditórium Maximumában - tervezhetik meg a FESZ tagjai. A  zsűri döntése alapján a legígéretesebb négy pályázó kap lehetőséget és pénzügyi támogatást elképzelésének megvalósításához, majd az így létrejött új alkotásokból választják ki a fődíjas produkciót. A fesztivál a korábbi évek karakterét megőrizve izgalmas kelet- és dél-európai színházi előadások közül is válogat, és vendégül lát határon túli magyar alkotókat is. Ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: egyaránt szerveznek utcaszínházat és workshopot, megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes napilapja, lesz Thealter Rádió és naponta frissülő Thealter-blog is.

A Weöres Sándor Színház új épülete
A Weöres Sándor Színház új épülete

A szombathelyi önkormányzat pályázatot írt ki a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjára. Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész, az intézmény jelenlegi vezetője is pályázik és mint azt elmondta: szívesen folytatná a városban megkezdett munkát. Szombathelyen egy nagyon sikeres színházalapítás történt, a társulat nagyon jó formában van, három éve lényegében változatlan összetételű, nagyon összeszokott az együttes, amely jelentős művészeti, szakmai sikereket is fel tud mutatni - mondta. Nem véletlen, hogy a Szentivánéji álom című előadással meghívást kaptak a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, a A kis lord pedig elnyerte a Színikritikusok Díját. "Nagyon nagy kedvvel folytatnám a munkát, az elmúlt öt évben több szállal is kötődtem a városhoz, családostul itt élek, szombathelyivé váltam, a város vezetésével pedig érzésem szerint harmonikus volt a kapcsolatom, úgyhogy abszolút optimistán nézek a pályázat elé" - tette hozzá Jordán Tamás. Lazáry Viktor (Fidesz), Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere elmondta: az önkormányzatnak nem titkolt reménye az, hogy Jordán Tamás mellett lesznek más pályázók is a szombathelyi színház vezetésére. "Szeretnénk minél több koncepciót megismerni a színház működésére vonatkozóan, hogy a pályázatok beérkezését követően a kulturális, valamint a pénzügyi,- jogi- és gazdasági bizottság, illetve az az eseti bizottság, amelyben a fenntartók mellett a szakszervezet és a minisztérium delegáltjai is részt vesznek majd, megalapozott véleményt tudjon alkotni" - fűzte hozzá az alpolgármester.

Lazáry Viktor elmondta: április 22-ig várják a pályázatokat.
Számításaik szerint az áprilisi vagy a májusi közgyűlésen hozhat döntést az önkormányzat képviselőtestülete az igazgató személyéről. Sajtóhíresztelések szerint a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatói posztjának lehetséges pályázójaként felmerült Rudolf Péter, Eperjes Károly és Dömötör Tamás, a színház korábbi főrendezőjének neve is. Rudolf Péter cáfolta a hírt és Jordán Tamás - aki elmondása szerint beszélt vele telefonon - , szintén úgy tudja, hogy nem szeretne pályázni.

A Soproni Petőfi Színház épülete
A Soproni Petőfi Színház épülete

Ősszel, a következő évad kezdetén lehet új igazgatója a Soproni Petőfi Színháznak - közölte a városháza sajtófőnöke. Kuslics Balázs elmondta: csütörtökön arról határozott a megyei jogú város közgyűlése, hogy pályázatot ír ki a teátrumot is üzemeltető Pro Kultúra Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára. A szeptember elsejével hivatalba lépő új vezető nevezheti majd ki a leendő színházigazgatót. A képviselőtestület által zárt ülésen tárgyalt előterjesztés szerint azért kell kiírni az ötéves megbízatásra szóló pályázatot, mert lemondott tisztéről Nyerges Ferenc, a kft. 2010 novemberében megválasztott vezetője. A közgyűlés által most elfogadott javaslat szerint augusztus utolsó napjáig a régi vezető és helyettese kettős ügyvezetéssel irányítja a társaságot. Az előterjesztésben az olvasható: a kft. tavaly 780 milliós bevétellel és 737 milliónyi kiadással zárta évét. A poszt elnyerésének feltétele a szakirányú felsőfokú végzettség, legalább fél évtizedes szakmai gyakorlat, az elbírálás során előnyt jelent a nonprofit szférában, illetve előadó-művészeti szervezetnél szerzett legalább ötéves vezetői tapasztalat.

Darvasi Ilona, a Petőfi Színház igazgatója március közepén mondott le posztjáról, miután a színház fenntartója nem hosszabbította meg Huszti Péter művészeti tanácsadó szerződését. Akkor elmondta, március 12-én nyújtotta be felmondását, amely április 12-én lép hatályba.