Orbán

Cserhalmi György a POSZT díszvendége

2012.04.03. 13:35

Programkereső

A Pécsi Országos Színházi Találkozón a Pécsi Nemzeti Színház mellett a Kodály Központ és a Zsolnay negyed is komoly szerepet kap.

A Pécsi Országos Színházi Találkozót június 7. és 16. között rendezik meg. A versenyprogramot március 5-én hozták nyilvánosságra, ennek a napi beosztása húsvét után ismerhető meg, a jegyvásárlás április második felében indul. A szervezők első sajtótájékoztatóján három produkciót mutattak be, amelyeknek a Kodály Központ lesz a helyszíne: 18 év után ismét összeáll az East zenekar, fellép a L'art pour l'art Társulat (vendég: Sub Bass Monster), valamint koncertet ad Varnus Xavér (vendég: Bodrogi Gyula). Ezeken kívül még egy esemény biztos: a Cseh Tamás-Bereményi Géza-estet, amit a Zsolnay negyedben tartanak, és amelyen fellép a POSZT díszvendége, Cserhalmi György is.

Don Carlos - Cserhalmi György (Új Színház - fotó: SzoFi)
Don Carlos - Cserhalmi György (Új Színház - fotó: SzoFi)

A Zsolnay negyed kipróbálása, beüzemelése megtörtént - jelezte Márta István, és Stenczer Béla ügyvezetővel együtt hangsúlyozták az új kulturális terek jelentőségét. Itt kerül sor a POSZT-FESZT-re, a Független Előadó-művészeti Szövetség programsorozatára az egyik használaton kívüli épületben, ahol helyspecifikus produkciókat hoznak létre, illetve a színművészeti egyetemisták vizsgaelőadásaira is. A Széchenyi térre visszatér a könyvhét, több kiállítás lesz a pécsi - Stenczer Béla fogalmazásában - "összművészeti fesztiválon, ahol a színháznak primátusa van".

A 2009. augusztus 29-i alapkőletételt követően mindössze 16 hónap alatt épült meg a Kodály Központ (Fotó: Végh Dániel)
A 2009. augusztus 29-i alapkőletételt követően mindössze 16 hónap alatt épült meg a Kodály Központ (Fotó: Végh Dániel)

A város 75 millió forintot biztosít, a kormányzattól ugyanennyire kaptak ígéretet a szervezők. Mint ismeretes, Pécs város tulajdonrészéből vásárolt a Magyar Teátrumi Társaság (MTT), így a Magyar Színházi Társaság (MSZT) mellett ők is társtulajdonosokká váltak. Márta István és Nagy Csaba alpolgármester kifejezték abbéli reményüket, hogy ez az együttműködés előremutató, modellértékű, és kifejezi, hogy a színházi szakma egy és oszthatatlan. Csizmadia Tibor, az MSZT elnöke elmondta, egy éve kezdték a kooperációt körvonalazni, az MTT-t képviselő Vidnyánszky Attila pedig megerősítette, hogy példamutató, ígéretes együttgondolkodásuk a teljes szakmának hasznos és fontos. Újságírói kérdésre Csizmadia megerősítette, hogy nem szeretnének kritikust a válogatók közé, Márta István pedig jelezte, lesz külföldi zsűritag idén is Pécsett, de a "neves orosz rendező" kilétét nem fedte fel.