Klaudia

13+1 egyfelvonásos Békéscsabán

2012.04.17. 19:52

Programkereső

A Békéscsabai Jókai Színház, a Magyar Írószövetség és a Bárka folyóirat által meghirdetett egyfelvonásos drámapályázat felhívására 175 egyfelvonásos mű érkezett Magyarországról, Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból.
Fekete Péter, Elek Tibor
Fekete Péter, Elek Tibor

A szakmai zsűri (Czitor Attila, színész, Darvasi Ferenc, kritikus, szerkesztő, Elek Tibor irodalomtörténész, kritikus, Kara Tünde színész, Kovács Frigyes rendező, Seregi Zoltán rendező, Tege Antal színész, rendező, Zalán Tibor író, dramaturg) előbb leszűkítette az esélyes darabok számát 36-ra, majd kiválasztott az eredetileg tervezett 12 helyett 13 darabot, és ráadásként hozzátette a Békéscsabán megrendezett XVII. Magyar Drámaíró Verseny győztes darabját. A 13+1 darab: Balogh Róbert: Távol, Csikós Attila: Trió, Elek Szilvia: Pillangók, Horváth Péter: Római rögtönzés, Juhász István: Hölgyválasz, Kiss Judit Ágnes: Kvintett, Podmaniczky Szilárd: Próbafeltámadás-Feltámadáspróba, Pruzsinszky Sándor: Megérkezés Totoposzba, Reiber Gabriella: Doktor úr, kérem..., Sultz Sándor: Megyünk haza, Végh Attila: Oidipusz megkísértése, Vörös István: Hétfői farkasok, Zelei Miklós: Az Isten balján, valamint Egressy Zoltán: Idestova hatvan.

A művekhez a színház vezetése hozzárendelt egy-egy rendezőt és egy-egy színészcsapatot, akik a napokban megkezdik a próbákat. A kiválasztott darabokat a tavasz és a nyár folyamán Békéscsabán az Ibsen Ház udvarán és a Szarvasi Vízi Színházban egyaránt bemutatják a Békéscsabai Jókai Színház színészei. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt darabot és a legtöbb közönségszavazatot kapott darabot 2012 őszén a Békéscsabai Jókai Színház színpadán előadás keretei között is bemutatják. Ugyanezt a két darabot a Bárka című folyóirat is közzéteszi (az éppen aktuális számában), amennyiben azok nyomtatásban még nem jelentek meg. A Békéscsabai Jókai Színház vezetése tárgyalásokat folytat a Magyar Rádió vezetésével arról, hogy miként a XVII. Magyar Drámaíró Verseny győztes darabja megkapta a rádiójáték formájában történő bemutatás lehetőségét, úgy az egyfelvonásos drámapályázat minél több darabja megkapja azt.