Béla

Úton Pintér Béla és Társulata

2012.04.18. 20:14

Programkereső

A Szutyok című előadással több rangos európai színházi fesztiválon is vendégszerepel a társulat május, június és augusztus hónapban.

A kétévente megrendezésre kerülő toruni KONTAKT Fesztiválon idén 21. alkalommal gyűlnek össze. Ebben a lengyel városban a rendszerváltás előtt nyugat és kelet találkozott, és azóta is sok, ma már ismert rendezőnek nyújtott nagy lehetőséget már a rendezvény, sokaknak innen indult a nemzetközi karrierje. A magyar társulatok közül megfordult már itt a Krétakör és a Katona József Színház, több díjat is elnyertek a korábbi években. Torunban második alkalommal vendégeskedik Pintér Béla és Társulata, 2005-ben már jelen voltak a Parasztoperával, amivel két díjat is elhoztak: az eredeti színházi formanyelv és a legjobb zene díját. A Szutyok itt május 25-én egy alkalommal látható a versenyprogramban.

A június 14. és 24. között tartandó biennálén - New Plays from Europe - összesen 31 új európai darabot mutatnak be a wiesbadeni és a mainzi színházban. A programban szereplő darabok szerzői nem tartoznak a legismertebbek közé, de a szervezők szándéka éppen az, hogy a színházi főáramon kívül tevékenykedőket mutassák be. A biennálén 25 ország művészei mutatkoznak be, láthatók lesznek például ír, horvát, szerb, izlandi, lett, lengyel, szlovák, brit, orosz, török, dán, norvég, német, olasz és ciprusi darabok is. A biennálén az előadásokat eredeti nyelven, szinkrontolmácsolással játsszák. A seregszemlén Magyarországot a Szutyok képviseli, és kétszer, június 15-én és 16-án látható. 

Augusztusban Zürich felé veszi az irányt a társulat, ahol a Theater Spektakel keretében háromszor, augusztus 18-án, 19-én és 20-án játsszák az előadást.

A történetben a szociális munkás Csóka Irénnek és a biopék Hidegföldi Attilának nem lehet gyermeke, ezért örökbe fogadnak két kamaszlányt: a rettenetesen csúnya fogú, nehéz természetű Rózsit és a roma származású Anitát. Rózsi nem tud beilleszkedni a falu közösségébe, Anitát viszont mindenki megszereti. Rózsi ezt igazságtalanságnak tartja, és amikor nevelőszülei és a falu is megbocsát Anitának egy lopást, önként visszamegy az intézetbe. Néhány hónap múlva Rózsi visszatér bomberdzsekiben egy rendőr társaságában és azzal vádolja Attilát, hogy szexuális kapcsolatot létesített a fiatalkorú Anitával. Irén elzavarja őket, ám a gyanú feltámad benne. Nemsokára kiderül, hogy Anita gyermeket vár Attilától. Irén úgy dönt, hogy újra kiveszi Rózsit az intézetből, mert azt gondolja, hogy egyedül csak a lány szereti őt igazán. Rózsi megjelenik magyar gárda egyenruhában, Anita és Attila pedig a gyermek születéséig nem akar elköltözni a faluból. Rózsi addig győzködi Anitát, míg ráveszi, hogy titokban vetesse el a gyereket. Attila rájön, de az abortuszt már nem tudja megakadályozni, megöli Rózsit és elégeti a kemencében.

A Pintér Béla által írt és rendezett, 2010-ben bemutatott Szutyokban a rendező mellett Szamosi Zsófi, Szalontay Tünde, Enyedi Éva, Friedenthal Zoltán, Thuróczy Szabolcs, Quitt László, Szakonyi Györk és Roszik Hella játszik. A zene Kerényi Róbert, a jelmez Benedek Mari, a maszk Juristovszky Sosa munkája. A produkció a Nemzetközi Színházi Intézet Theater der Welt 2010 Mülheim an der Ruhr und Essen fesztiváljának keretében készült. A 2011-es Pécsi Országos Színházi Találkozón a Szutyok című előadás három díjat kapott: a legjobb színpadi szövegért járó elismerés mellett Szamosi Zsófia vehette át a legjobb női főszereplő, Enyedi Éva pedig a legjobb női epizódszereplő díját. A dráma a német Theater der Zeit színházi újság mellékleteként is megjelent.