Bernát, Felícia

Jeltolmácsolt előadás Dunaújvárosban

2012.04.19. 11:08

Programkereső

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza is csatlakozott ahhoz az országos kezdeményezéshez, hogy az ország színházaiban az előadások elérhetőek legyenek a siket és nagyothalló nézők számára is.

Hazánk lakosságának körülbelül tíz százaléka él valamilyen mértékű hallásproblémával, közülük körülbelül hatvanezren teljesen siketek, háromszázezren pedig súlyos fokban nagyothallók. Magyarországon új országos projekt indult, amelynek célja, hogy az ország kisebb-nagyobb színházaiban az előadások ne csak egy-egy alkalommal, hanem rendszeresen, évadokon át hozzáférhetőek legyenek a siket és nagyothalló nézők számára. A projekt neve: 90 decibel Projekt (a névválasztás oka, hogy a siketség általában 90 decibelnél kezdődik).

Mennyből a hulla - Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza
Mennyből a hulla - Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

A Bartók Kamaraszínház nagy hangsúlyt fektet az integrációra és a társadalmi felelősségvállalásra: az utolsó nagy felújításnál a mozgáskorlátozottak számára akadálymentesítették az épületet és most a 90 decibel Projektjéhez is csatlakoztak: április 21-én egy nagy sikerű bűnügyi komédiát, Alfonso Paso Mennyből a hulla című darabját fogják jeltolmács segítségével bemutatni. A jelnyelvi tolmács Keglovics Zsuzsanna lesz, aki dunaújvárosi gyökerekkel rendelkezik, s így kiemelten fontos számára az első jelnyelven tolmácsolt előadás sikere. Halló és siket nézők ezen az alkalmon együtt ülnek a nézőtéren, tehát az előadás az integráció jegyében jön létre. A nézők a színpad oldalán láthatják a jelelő szakembert, aki egy kivetítő segítségével (is) látja és jeleli az előadást.

A 90 decibel Projekthez vidéki és budapesti színházak is csatlakoztak: többek között a Centrál Színház, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Nemzeti Színház, a Vígszínház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház két alkalommal, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a debreceni Csokonai Színház. A 2011 januárjában indult kezdeményezés széles műfaji skálán mozgó előadásokat tekinthettek meg ily módon a hallássérültek: a Centrál Színházban egy gyerekeknek szóló produkciót - a rendező, Simon Kornél tapasztalatai itt olvashatók -, a Nemzeti Színházban a Pánikot mutatták be - az előadást rendezte és annak egyik szereplője Rába Roland, aki szintén beszámolt élményeiről -, míg a Pécsi Nemzeti Színházban és a Kecskeméti Katona József Színházban musicalt tűztek műsorra a 90 dB Projekt segítségével.