Orbán

Mesés férfiak Bukarestben

2012.04.20. 14:05

Programkereső

Bukarestben vendégszerepel a Mesés férfiak szárnyakkal. A Csokonai Színház előadása már szerepelt az oroszországi Jaroszlavl Volkov-fesztiválján, valamint a POSZT-on. A bukaresti Nemzeti Színházban két alkalommal, április 25-én és 26-án látható Vidnyánszky Attila rendezése.

Adriana Popescu, a Bukaresti Nemzeti Színház sajtókapcsolatokért és kulturális stratégiákért felelős igazgatója az MTI-nek elmondta: a vendégjáték része a két intézmény közötti együttműködésnek, amelyet azt követően hoztak tető alá, hogy a bukaresti színház képviselői részt vettek tavaly a Deszka Fesztiválon, ahol megtetszett nekik a Vidnyánszky rendezte előadás. Az együttműködés keretében a debreceni színház tette meg az első lépést, hiszen sikerült támogatást szerezniük a bukaresti vendégszereplésre - magyarázta az igazgató.

Mesés férfiak szárnyakkal
Mesés férfiak szárnyakkal

Rámutatott: az együttműködés a kölcsönösség jegyében zajlik, így az év vége felé a bukaresti Nemzeti Színház is elutazik Debrecenbe, ahol várhatóan Ion Luca Caragiale, az egyik legismertebb és legnépszerűbb román drámaíró darabját mutatják be. Még nem döntötték el, hogy melyik darabot láthatja a debreceni közönség - tette hozzá Popescu, aki emlékeztetett, hogy a bukaresti színház az idén több Caragiale-művet is műsorra tűzött. Romániában ugyanis Caragiale-évnek nyilvánították az ideit abból az alkalomból, hogy száz évvel ezelőtt halt meg az író.

A Bukaresti Nemzeti Színház nemcsak a Csokonai Színházzal ápol együttműködési viszonyt, hanem a budapesti Radnóti Színházzal is, amely tavaly májusban mutatta be Bukarestben a Bereményi Géza írta Apacsok című színdarabot. Ennek az együttműködésnek a jegyében a bukarestiek május 30-án viszik színre a Radnóti Színházban Eugene Ionesco Különóra című darabját, május 31-én pedig Mihai Eminescu román költő verseiből összeállított előadást nézhet meg a budapesti közönség. Ez utóbbi előadáson fellép többek között Ion Caramitru, a Bukaresti Nemzeti Színház igazgatója is - mondta Adriana Popescu.

A debreceni Csokonai Színház az ország egyik legtöbbet utazó kőszínházi társulata. Az elmúlt hat év mindegyikében szerepelt csokonais előadás a Pécsi Országos Színházi Találkozón, s így lesz ez 2012-ben is: a Scapin, a szemfényvesztő című előadás lesz látható a versenyprogramban. A teátrum több mint húsz hazai és nemzetközi fesztiválon vendégszerepelt. A sort a Fodrásznő vezeti, amely eddig a POSZT-on túl három külföldi seregszemlére kapott meghívást. A Képzeletbeli operett című Novarina-darab a kolozsvári Interferenciák mellett öt este volt látható párizsi Odéon Színházban - ilyen kitüntetésben magyar társulat korábban még nem részesült.