Ervin

Elmegy A vágy villamosa

2012.05.06. 15:38

Programkereső

A vágy villamosával, a 13 éve sikerrel futó, 2012 februárjában 275. előadását ünneplő produkcióval zárja a szezont és feltehetőleg fejezi be fennállását május 7-én a Budapesti Kamaraszínház. A Tivoli épülete előtt a hétfő esti előadás után a színészek és a közönség is búcsúzik a színháztól.

A Budapesti Kamaraszínházat nemzetközi rangú művészszínházi célokkal 1990-ben alapították. A Budapesti Kamaraszínház fenntartója az intézmény megalakulása óta a mindenkori kultuszminisztérium - ebben az évadban a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) alá tartoztak -, ez a viszony azonban a 2001. január 1-től életben levő közszolgáltatási szerződésnek megfelelően addig áll fenn, míg a főváros át nem veszi a fenntartói jogokat és kötelezettségeket; a szerződés csak súlyos szerződésszegés esetén bontható fel, az esetlegesen felmerülő vitákat a jogviszony jelentőségére való tekintettel egyeztetéssel kell megoldani.

A minisztérium Skultéty László (a NEFMI gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára - a szerk.) által szignált, december 15-i levelében jelezte, hogy nem tud a továbbiakban működési támogatást folyósítani a Budapesti Kamaraszínháznak, a szerződést 2011. december 31-gyel felmondja, a következményekről azonban nem szól. Szűcs Miklós a nyílt társulati ülésen adott tájékoztatása szerint konzultált jogászokkal, akik megerősítették: a szerződés felbontása - mely szerint a költségvetési támogatást biztosít a színházat üzemeltető kht.-nak, továbbá az év elejei indulással járó pénzügyi nehézségekhez áthidaló támogatást nyújt minden év január hónap 5. napjáig - a minisztérium részéről jogszerűtlen. Az igazgató akkor jelezte, hogy éves üzleti tervüket a vagyonkezelő 38 millió forintos mínusszal elfogadta, annak képviselője nemrégiben kelt levelében megköszönte a 2011-es munkát és reményét fejezte ki, hogy 2012-ben is eredményesen működnek együtt.

Budapesti Kamaraszínház, Tivoli
Budapesti Kamaraszínház, Tivoli

A színház dolgozóinak decemberi bérére már nem volt fedezet, a januári előadásokra szóló jegyeket azonban elkezdték árulni.  Szűcs Miklós csapdának nevezte a helyzetet: ha a színészek játszanak, az is lehet, hogy azt ingyen teszik, amennyiben viszont a színészek januárban nem játszanak, szerződésszegést követnek el; ugyanakkor viszont a színház bezárása esetén mind a határozott, mind a határozatlan idejű szerződéssel rendelkezőknek, mind a vendégművészeknek - szerződésüktől függően - végkielégítést vagy kártalanítást kellene fizetni, a rezsiköltségeket fedezni kell, erről viszont a "sajtpapíron, funkció nélküli embertől" érkezett "kvázi-magánlevél" (Szűcs Miklós megfogalmazása) nem szólt.

2012. január 25-én átmenetileg megmenekülni látszott a színház: "A mai döntés értelmében 2012 első félévére a Budapesti Kamaraszínház 147, míg a Játékszín 63,4 millió forint támogatást kap. Ezzel a minisztérium lehetővé kívánja tenni, hogy a két színház az évadját befejezhesse, a második félévre azonban már - forrás hiányában - támogatást nem tud biztosítani. A félévre számított támogatási összeget a tárca a társaságok tulajdonosának, az MNV. Zrt.-nek adja át."

Idén februárban a színészek - akik hónapokig nem kaptak fizetést - utcai jegyárusítással próbálták felhívni a figyelmet a tarthatatlan helyzetre, március elsején pedig megjelent a Magyar Közlönyben, hogy átutalják a színház számlájára az említett összeget.

Márciusban finanszírozás hiánya miatt a Budapesti Kamaraszínházat működtető gazdasági társaság megszüntetéséről döntött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Zicherman Zsolt szóvivő elmondta, hogy fokozatos megszűnésről van szó, ameddig lehet, működtetik a színházat. A teátrumot vezető Szűcs Miklós szerint még korai volt a vagyonkezelő lépése.

Az MNV Zrt. akkori közleményében felidézte, hogy a százszázalékos állami tulajdonban lévő Budapesti Kamaraszínház Nonprofit Kft. működését az elmúlt években a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) közhasznúsági szerződés keretében finanszírozta. A tárca azonban ezt a szerződést tavaly év végi hatállyal felmondta.  A NEFMI ugyan végül biztosít 147 millió forintot a színháznak az évad befejezésére, ám ez a csökkentett támogatás - a működés változatlan fenntartása esetén, a magas jegyártámogatás ellenére - még a tavaszi évad befejezéséig sem elegendő, és nincs biztosítva a színház őszi évadjának finanszírozása sem. A Kamaraszínház működésének finanszírozása 2011-ben 333 millió forintba került. A nonprofit kft. működése az elmúlt évben a NEFMI jelentős összegű támogatása ellenére is veszteséges volt. A társaság három játszóhelyének (Tivoli Színház, Shure Stúdió, Ericsson Stúdió) fenntartása összességében olyan mértékű költséget jelent, amelynek biztosítása a csökkentett támogatási szint mellett nem oldható meg.

Zicherman Zsolt, az MNV Zrt. szóvivője elmondta, hogy kompromisszumos megoldásra törekedtek: nem azonnali hatállyal szűnik meg a színház, azt addig működtetik, ameddig van rá pénz, ameddig kitart a megítélt támogatás és a cég vagyona, valószínűleg május végéig. A végelszámoló szerdán megkezdte munkáját, megvizsgálja például, hogy melyek azok az előadások, amelyek a legmagasabb veszteséget termelik, és melyek azok, amelyeket műsoron tarthat a színház - tette hozzá. Szólt arról is, hogy a társaság eddigi tartozásait - így a munkavállalók részére fizetendő járandóságokat is - a végelszámoló rendezni fogja.

A vágy villamosa - Eszenyi Enikő, Nagy Enikő - Budapesti Kamaraszínház
A vágy villamosa - Eszenyi Enikő, Nagy Enikő - Budapesti Kamaraszínház

Áprilisban a Budapesti Kamaraszínház dolgozóinak átutalták négyhavi elmaradt bérüket: a színház dolgozói decemberi, januári, februári és márciusi elmaradt fizetésüket kapták meg.

A Budapesti Kamaraszínházban idén Spiró György: Az imposztor, Kristóf Ágota: A hajnal teljes szépségében, Akutagava-Müller Péter: A vihar kapujában, Kristóf Attila: A sátán nyelve, Háy János: Vasárnapi ebéd és Sofi Oksanen: Tisztogatás című darabjait mutatták be, Eric Bogosian Parkoló című művének premierje elmaradt; emellett további 22 darabot tartottak repertoáron.

Léner András, a színház főrendezője március végén így nyilatkozott a Fideliónak: "Én optimista vagyok. Vagy inkább: bizakodó. Ez egy fura időszak, általában márciusban már tudjuk, hogy mit rendezünk jövőre, maradunk-e a színháznál... Nagyon sok minden történik egyszerre, és nem csak nálunk, a Kamarában. Jó volna, ha nem vennék el a munkát tőlünk, színházi emberektől, mert szeretjük, és megpróbáljuk a képességeinkhez mérten a legjobban, legintelligensebben csinálni."

Hivatalos információk nincsenek arról, a színház három játszóhelyével, a Tivolival, az Ericsson és a Shure Stúdióval milyen tervei vannak a fenntartó tulajdonosnak.