Timót, Xénia

Katona, Kettőspont, Kispolgárok

2012.05.06. 10:00

Programkereső

Legyen a Fidelio vendége a következő Kettősponton! AEGON-est a Katonában címmel 2012 márciusában indított új sorozat harmadik estjén a Zsámbéki Gábor rendezte Kispolgárok című előadáshoz készül önálló színházi est.

Mindegyik Kettőspont a teátrum egy-egy előadását, illetve az abból választott témát vagy jelenetet járja körül - másképp, mint ahogy a repertoáron lévő produkció teszi. Eszéki Erzsébet koncepciója szerint minden est egyszeri alkalomra készül, nem közönségtalálkozóként, nem is pódiumbeszélgetésként. Az alkotók élvezetes, gondolatébresztő művészeti összjátéknak szánják az előadásokat.

Kispolgárok
Kispolgárok

Minden Kettőspont - AEGON-est más művészeti ágak segítségével közelít az előadásból választott mozzanathoz, ezt továbbszövő tánccal, zenével, irodalmi művekkel, akár meglepő módon, újfajta asszociációkkal. Mert mindig van másik nézőpont is. Érdemes másfajta képzettársításokkal, máshonnan is közelíteni, kizökkenni a megszokottból.

Az egyetlen alkalomra készülő produkció Eszéki Erzsébet ötlete, koncepciója szerint máshonnan láttatja a Katona József Színház Kispolgárok című előadásából kiragadott jelenetet. Másképp, mint ahogy a repertoáron lévő előadás teszi - de a Kettőspont érthető, élvezhető akkor is, ha valaki nem látta még a Kispolgárok című előadást. (Kritikánk az előadásról ide kattintva olvasható.) A kiragadott témához választott irodalommal, zenével, sok játékkal, élvezetes és a más szemszögű közelítés miatt is gondolatébresztő művészeti összjátékkal. A május 24-i esten a házigazda Fullajtár Andrea lesz.

Kérdésünk: Makszim Gorkij 1901-ben írta a Kispolgárokat. Hányadik drámája volt ez Gorkijnak?

A május 20. éjfélig helyesen válaszolók közül ketten lehetnek a Fidelio vendégei az esten.