Antal, Antónia

Nyolcvan éve született Szemes Mari

2012.05.07. 10:36

Programkereső

Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész1932. május 7-én született Sasváron, a mai Sastínban, Szlovákiában. A fényes szelek nemzedékével kapott lehetőséget ő is a vele született színészi tehetség kibontakoztatására.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán Gellért Endre tanítványa volt, később azt vallotta: Gellértnek köszönhette, hogy színésszé lehetett. Már főiskolásként játszhatta Ilmát a Csongor és Tündében és lehetett a Liliomfi Erzsikéje. 1952-ben olyan művészekkel együtt diplomázott, mint Soós Imre, Psota Irén, Berek Kati, Váradi Hédi, Hacser Józsa, Horváth Teri. Szegedre szerződött, majd a Petőfi Színház tagja lett, három évtizeden át játszott a József Attila Színházban, pályáját a Nemzeti Színház társulatában fejezte be.

Göncz Árpás, Szemes Mari
Göncz Árpás, Szemes Mari

Sokszínű tehetség volt, palettája a legtragikusabb árnyalatoktól (Göncz Árpád: Magyar Médeia) a vígjátékig (a dajka Shakespeare Rómeó és Júliájában) és az operettig terjedt. Játszott királynőt (I. Erzsébet Robert Bolt: Éljen a királynő című drámájában) és munkásasszonyt, (Pék Mária Fejes Endre Rozsdatemetőjében), egyformán hitelesen. Maradandó alakítása volt Kertész Ákos Névnap című drámájának Ilonja és Larissza Osztrovszkij A hozomány nélküli menyasszony című darabjában. További fontos szerepei: Canina (Jonson: Volpone), Kata (Shakespeare: A makrancos hölgy), Pólika (Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül), Elizabeth (Miller: A salemi boszorkányok), Peacockné (Brecht-Weill: Koldusopera), Lovasné (Csurka István: Nagytakarítás), Gondos Eszter (Tamási Áron: Énekes madár). Személyiségének és szerepformálásának varázslata volt, mindezt tetézte jellegzetes, különös alt hangja.

Szemes Mari számos magyar filmben állt a felvevőgép elé, de igazi főszerep nem jutott számára. Volt cselédlány (A harangok Rómába mentek), munkásasszony (Égre nyíló ablak), korcsmárosné (Kakuk Marci), nagymama (Napló gyermekeimnek). Egyik legemlékezetesebb alakítása volt Iboly, az átkozódó cigányasszony Mihályfi Imre 1985-ben forgatott Átok és szerelem című zenés tévéjátékában.

Kiváló humorérzékkel rendelkezett, számos tévés és rádiós kabaréjelenetben közreműködött, ezek közül talán a legemlékezetesebb egy Csehov-paródia, a Ványadt bácsi, valamint a Schütz Ilával előadott Csirágné és Hanákné jelenet. Szemes Mari művészi munkáját számos rangos kitüntetéssel ismerték el. Két alkalommal, 1960-ban és 1970-ben kapott Jászai Mari-díjat, 1979-ben kiváló művész lett, a Kossuth-díjat 1985-ben vehette át. Hosszan tartó, súlyos betegség után 56 évesen hunyt el Budapesten 1988. december 10-én. Emléktábláját május 7-én a XIII. kerületi Katona József utcában avatják fel.