Klaudia

Spiró és Ascher jövőre a Vígszínházban

2012.05.14. 14:41

Programkereső

Hamvai Kornél, Spiró György, Ascher Tamás, Zsótér Sándor és Török Ferenc nevei szerepelnek többek közt a Vígszínház 2012/2013-as évadtervében.

A Vígszínház jövő évad tervében első nagyszínpadi bemutatóként egy csodálatos történet szerepel arról, hogy milyen nehéz jónak maradni az embertelen körülmények között. Brecht Jóembert keresünk című darabja a jóságról és a kitartásról szóló fantasztikus mese. Az előadás rendezője Michal Docekal, a prágai Nemzeti Színház igazgatója, aki korábban a nagysikerű Mikvét rendezte. Egy világhírű cseh díszlettervező, Martin Chocholusek és egy kivételesen tehetséges, cseh jelmeztervező, Katerina Stefková lesz az alkotótársa. A klasszikus műből új fordítás is készül, a Vígszínház erre a feladatra a kortárs magyar irodalom kiváló költőjét, Térey Jánost kérte fel.

Eszenyi Enikő - Várkonyi-napok - Vígszínház
Eszenyi Enikő - Várkonyi-napok - Vígszínház

A nagyszínpad második bemutatója több szempontból is különleges lesz. A Főváros az előző évad végén meghirdetett egy pályázatot, mellyel új magyar drámák születését és színpadra állítását kívánta támogatni. Erre a pályázatra az egyik legkiválóbb magyar drámaíró művével, Hamvai Kornél új drámájával, A zöld kilencessel pályáztak, melynek alcíme: pesti cécó két zenés felvonásban. Hamvai nagyszerű szerepeket írt, és a színpadon számíthatunk némi kalamajkára, őrült bonyodalmakra és sok nevetésre. A darabban alkotótársa lesz Varró Dániel, az előadást pedig a hosszú idő után újra a Vígszínházban rendező Ascher Tamás állítja színpadra. A Vígszínház harmadik bemutatója egy kortárs darab lesz Átutazók címmel, szerzője pedig Hanoch Levin. Az Átutazók furcsa, keserédes világát legjobban az alcíme fejezi ki: komédia 9 temetésben. Hanoch Levin művét még nem játszotta magyar, sőt európai színház se, tehát a Vígszínház előadása európai bemutató lesz. A darabot Eszenyi Enikő rendezi.

A Pesti Színházat is egy kortárs magyar drámával, Spiró György új művével, a Príma környék című darabbal nyitják meg. Spiró darabja az öregek, az elhagyatottak, a "feleslegessé váló" családtagok problémájával foglalkozik - mégpedig a szokásos spirói metsző pontossággal, társadalmi érzékenységgel és pengeéles humorral. Az író most is görbe tükröt tart elénk és kis magyar hazugságaink elé. Amiről ír, azt nem lehet nem észrevenni, nem lehet figyelmen kívül hagyni. Az előadást Marton László rendezi.

A Pesti Színház második bemutatója egy vadonatúj amerikai dráma, David Ives Vénusz nercben című drámája, melyet pár hónapja mutattak be New Yorkban, és ez az előadás lesz az első európai bemutató lesz. A darab egy szenvedélyes mai történet két fiatalról, színházról, irodalomról, de leginkább férfi és nő állandó harcáról, szerelemről, erotikus álmokról és túlfűtött vágyakról szól. A darabban Leopold von Sacher-Masoch klasszikus erotikus regényének színpadi változatát próbálják. A darabot a színház felkérésére a kiváló költő, Várady Szabolcs fordította le. A kortárs amerikai dráma nagyszerű játéklehetőség a tehetséges Bata Évának és Telekes Péternek, akik egyébként a rendező, Marton László tanítványai voltak. A harmadik bemutató Plautus komédiája A hetvenkedő katona lesz, melyet a Vígszínház fiatal rendezője, Szőcs Artur állít színpadra. A vígjáték-irodalom klasszikus remekművéből új fordítás készül Térey János költő által.

Zsótér Sándor
Zsótér Sándor

A jövő évadban 40 éve lesz, hogy a Vígszínház megnyitotta harmadik játszóhelyét, a Házi Színpadot. Ebből az alkalomból két rendező fog dolgozni a Házi Színpadon, Zsótér Sándor és Forgách Péter. Ezen kívül a színpad magyar bemutatója lesz Esterházy Pétertől Csokonai Lili: Tizenhét hattyúk című regényének színpadi változata Majsai-Nyilas Tünde főszereplésével.

Szintén 40. jubileumát ünneplik a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című legendás előadás bemutatójának. Az évforduló alkalmából az egykori mű születésének körülményeit, kulturális kontextusát és keletkezésének hátterét mutatja be egy előadás. Az egykori Popfesztivál apropóján egy új magyar színpadi mű születik, mely a '70-es évekről, Magyarországról, egy társulat külföldi turnéjáról, színházról és szerelemről fog szólni. Természetesen Presser Gábor és Adamis Anna dalai ugyanúgy felcsendülnek majd, de egy új történetet fognak elmesélni. A darab koreográfusa Horváth Csaba lesz, az előadást az ismert filmrendező, Török Ferenc rendezi.

A jövő évadban a Vígszínház a szentpétervári Vera Kommiszarzsevszkaja Színházzal szervez csereprogramot, melynek keretében a két színház színészei workshopokon vehetnek részt Szentpéterváron és Budapesten. A szentpétervári színházzal, a Cseh Nemzeti Színházzal és a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal közös performansz létrehozásán dolgoznak, melyet online videókapcsolat segítségével mutatnánk be 2013-ban a Színházi Világnapon.