Ervin

Milyenek a Kispolgárok?

2012.05.15. 15:32

Programkereső

"...a múlt valamit rakott a puttonyomba, ami csak az enyém, és én görcsösen tudni akarom, mi az..." (Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz) Avagy újabb Kettőspont a Katonában.

Aki látta a sorozat első kettő, a Cigányok és A' filozófus című előadáshoz kapcsolódó estjét, az tudja: a Kettőspont -  AEGON-est a Katonában élvezetes, gondolatébresztő művészeti összjátékot nyújt egyetlen alkalomra.  Kihagyhatatlan tehát, mert bár sorozatról van szó, egyetlen estből sincs ismétlés. A Kettőspont - Eszéki Erzsébet koncepciója szerint - más szemszögből, más művészeti ágakkal közelíti meg egy "katonás" produkció kiragadott témáját vagy jelenetét. Szabad, akár szokatlan művészeti képzettársításokkal. 

Kispolgárok - Katona József Színház
Kispolgárok - Katona József Színház

A kiindulópont ezúttal a Kispolgárok, illetve Zsámbéki Gábor rendezésében a sokrétű, izgalmas előadás egyik fő mozzanata: a nemzedékek együttélése. Értjük-e egymást? Átadható-e a tudás, a tapasztalat? Mit jelent a folytonosság? Saját identitásunk kialakításához miért fontos a gyökereink megismerése?  A május 24-i esten másképp közelíenek mindehhez, erre az alkalomra készülő tánccal, ehhez választott irodalmi művekkel és mai, élő zenével - ezúttal Fullajtár Andrea vezetésével. Segítői a játékban Pálmai Anna és Ötvös András, a Katona József Színház színművészei, zenél Dés László és Dés András, táncol Horváth Zsófia, Rózsahegyi Orsolya, Grecsó Zoltán, Tókos Attila, a vendégek Grecsó Krisztián író, a 2012-es AEGON Művészeti Díj kitüntetettje és Török Ferenc filmrendező.