Beáta, Izolda, Lea

Közönségbarát évad Kecskeméten

2012.05.31. 16:34

Programkereső

Az elmúlt négy év legszakmaibb évada után ősztől a minőség megtartására alapozó, ám közönségbarátabb programmal, két új taggal és tucatnyi bemutatóval várja nézőit a Kecskeméti Katona József Színház.

Cseke Péter igazgató a csütörtöki évadzáró társulati ülésen emlékeztetett arra, hogy már az évadnyitón elhangzott: az idei lesz vezetői ciklusának legszakmaibb évada. Ez azóta beigazolódott, eredményeként pedig a nagyszínpadon egyaránt láthattak a látogatók megosztó és közönségsikert arató előadásokat, miközben idén születtek az elmúlt négy évad legkiválóbb kamaradarabjai - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy mindez a kritikusok figyelmét is Kecskemétre irányította. A színház látogatószáma összességében megközelítette a 105 ezret, ami a tavalyi csúcs után stagnáló mutató, ám arra is utal: bár a művészi színvonal terén nem kötöttek kompromisszumot, a nézők kezét sem engedték el. Az új évadban azonban valamivel közönségbarátabb darabokat állítanak színpadra, ám teszik mindezt a minőség megtartásának jegyében.

A kecskeméti Katona József Színház épülete
A kecskeméti Katona József Színház épülete

Az igazgató elmondta: Kecskeméti Katona József Színházat eddig nem sújtották igazán a válság következményei, ám az idei évadra a pénzügyi nehézségek őket is elérték. A teátrum egyike az ország legszerényebben támogatott színházainak, ennek viszont az előadások minőségében a jövőben sem szabad megmutatkoznia. Saját erőből ugyan, de sikerült megteremteniük a nyári és udvarszínház folytatásának lehetőségét is. Ami pedig a társulatot illeti, Kecskeméten kialakult egy erős, összetartó csapat. A nyár folyamán mindössze egyetlen színész, Zeck Júlia távozik, míg a gyakorlatát itt abszolváló két fiatallal, a Kaposvári Egyetemen végzett Decsi Edittel és Porogi Ádámmal szerződést kötnek.

A következő évadban három játszóhelyükön tucatnyi bemutatót tartanak. A nagyszínpadi darabok közül az Újvilág passiót, a Páratlan párost, valamint Heltai Jenő Naftalin című művét Cseke Péter állítja színpadra, míg Tolcsvay László, Müller Péter és Bródy János Doctor Herz című, a Madách Színházban sikerrel játszott musicaljét Szerednyey Béla viszi színre, Shakespeare A vihar című darabját Bagó Bertalan, Németh Virág Mátyás király meséje című művét pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen idén végző Porogi Dorka rendezi. Emellett a két kamaraszínházban három-három új darabot tűznek műsorárra. A Ruszt József Stúdiószínházban Réczei Tamás rendezi Kaffka Margit Hangyabolyát, valamint saját darabját, a Vasárnapi gyerekeket, Pierre Notte Két néni ha megindul című művét pedig Verebes István viszi színre. A Kelemen László Kamaraszínházban tartják Brecht II. Edwardjának bemutatóját Zsótér Sándor rendezésében, Rusznyák Gábor jegyzi Goldoni darabját, a Chioggiai csetepatét, Vitéz Miklós és Vadnai László klasszikusát, a Meseautót pedig Benedek Miklós készíti el.

A kecskeméti színház produkcióit a nyáron az országban több helyen láthatja a közönség: a 2011/2012-es évad előadásai közül a Bagó Bertalan rendezte Bánk bán a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában szerepel, a Winnetou-t az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, a Chioggiai csetepatét pedig Gyulán láthatják majd a nézők.