Ervin

Hogyan lesz Molière-ből Beaumarchais?

2012.06.01. 16:31

Programkereső

A francia színházi élet legjobbjait elismerő Molière-díjakat ettől az évtől a Le Figaro című lap Beaumarchais-díja váltja fel. Az ok egy rendezetlen nézeteltérés.

Miután idén a díjosztó testület megosztottsága következtében (eddig) nem került sor a francia színházi élet legjobbjait immár 26 éve elismerő Moliere-díjak kiosztására, a tekintélyes párizsi polgári lap, a Le Figaro - amely maga is a színpadi hőstől kölcsönözte nevét - új díjat alapított, és az stílszerűen Beaumarchais-nak, a Figaro házassága szerzőjének nevét viseli. A lap zsűrije június 1-jén hozza meg a döntést az általa kijelölt öt alapvető kategóriában.

Beaumarchais
Beaumarchais

A Moliere-ek aranyozott szobrocskáit eddig az amerikai Oscar-díjosztás ceremóniájához hasonló, a televízió által élő adásban közvetített rendezvényen osztották ki a francia színházi szakma 1800 ismert képviselőjének szavazása alapján. A jelölések, a szavazás és a ceremónia megszervezésével a Les Molieres társaság foglalkozott, amelyben mind az állami támogatásban részesülő, mind a magánszínházak képviseltették magukat, és a színházi szakma csaknem kétezer tekintélyes képviselőjének szavazása alapján tette közzé először a jelöléseket, majd jelentette be a díjosztáskor az egyes kategóriák győzteseit. A rendszer egészen 2011 nyaráig jól működött, ekkor azonban 22 magánszínház kilépett a Les Molieres-ből, és magával vitte az elnökség tagjainak többségét. A kisebbség új vezetőséget választott, ám a hatóságok és a francia közszolgálati televízió az április 2-re kitűzött díjátadás közvetítéséhez elvárta, hogy a Moliere-osztók rendezzék nézeteltéréseiket. Erre sem addig, sem a később javasolt május 13-i határidőre nem került sor, így a francia színházi szakma önértékelő és hírverési nagy estje idén alighanem végképpen lekerült a napirendről.

A Le Figaro ebben a helyzetben alapította meg májusban a maga hiánypótló saját színházi díját. A névválasztás nem véletlen, hiszen a lap neve is Beaumarchais híres színpadi hősére utal. A konzervatív napilap címoldalán nap mint nap kinyomtatja a Figaro házasságában elhangzó híres mondást: "A bírálat szabadsága nélkül mit sem ér a hízelgő magasztalás" (mint az Forgách András magyarításában olvasható) - a lap ugyanis ezt a szentenciát választotta jelmondatának.

A Beaumarchais-díj zsűrije május 10-én ült össze először. A munkát Sébastien Le Fol vezeti - ő a Le Figaro több kulturális mellékletének is irányítója -, a testület egyik tagja Pierre Caron Beaumarchais, a klasszikus francia szerző egyik leszármazottja, Jean-Pierre Beaumarchais egyetemi tanár, író és esszéista is, a többi tag a Figaro-csoport különböző kiadványainak neves szerkesztői, publicistái, kritikusai közül kerül ki. A zsűri úgy döntött, hogy "hatékonysági okokból" - a Moliere-ekkel szemben - csak öt kategóriában adja ki a Beaumarchais-kat. Az idei első díjosztás a 2011. szeptember 15. és 2012. május 15. közötti előadásokra vonatkozik, a zsűri a legjobb előadást, a legjobb szerzőt, a legjobb színészt és a legjobb színésznőt jutalmazza, továbbá dönt a Chérubin-díjról, amely az év felfedezettjét illeti majd meg. Mint arról a lap beszámolt, a zsűri "szenvedélyes viták után" minden kategóriában öt-öt jelölt maradt, e listák alapján a világhálón is szavazhat a közönség. A zsűri június 1-jén ül össze, hogy kiválassza saját díjazottjait.