Emma

Nyári szünet és átépítés a Katonában

2012.06.08. 19:43

Programkereső

Ha bulvárban utaznánk, azt is írhattuk volna címként: Szétverték a Katonát! Vagy: Romokban a Katona! Esetleg: A Katona színészei bontják a színházat! Vagy ami még rosszabb: Katonásan dolgozik a társulat. De nem tettük. Viszont FOTÓKKAL bizonyítjuk, hogy a színház tagjai valóban kiveszik részüket a munkából.

Mint arról áprilisban hírt adtunk, a Fővárosi Közgyűlés megadta tulajdonosi hozzájárulását  rekonstrukcióhoz és a költségek előteremtéséhez szükséges büféüzemeltetési szerződés megkötéséhez, így a nyári szünetben elindulhat színház portáljának felújítása. A Katona József Színház 2012 őszén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját, és ebből az alkalomból a színház a nyári üzemszünet időszakában az előcsarnokban egy kávézót, és a színházzal kapcsolatos ajándéktárgyakat árusító ajándékboltot is kialakítana a hagyományos jegyértékesítési és ruhatári funkciók mellett, ezáltal a tervek szerint olyan közösségi tér jöhet létre, amely egész nap nyitva áll a látogatók előtt.

A feltételes mód azonban kijelentővé válhat, mert mint Máté Gábor, a színház igazgatója a Fideliónak adott interjúban nemrégiben megerősítette, banki és vállalati támogatók segítségével "a színház előcsarnokának komoly átépítésével várhatjuk ősszel a nézőinket. Kávézó és könyvesbolt nyílik a színházon belül, ezzel egy Magyarországon kevésbé bevett, komplex kulturális tér jön létre a belvárosban." A színház meghívásos pályázaton mérte fel az átépítés lehetőségeit, a pályázat nyertese Molnár Bea építész lett. A 65 millió forintos költségű felújítást a színház saját erőből, a büfék üzemeltetési díjából, illetve szponzorációból fedezi. A büfék üzemeltetőjével a színház 2015. december 31-ig szóló szerződést kötött, amely szerint a bérlő havi 350 ezer forint + áfa üzemeltetési díjat egy összegben előre, az üzemeltetés teljes időtartamára megfizeti, ez szolgál a felújítás fedezetéül.

Képeinken azt láthatják, hogyan néz most ki a falakig bontott előtér, hogyan zajlik a munka, amelyből a színház műszaki dolgozói és társulata is kiveszi a részét, tehát Dankó István, Kiss Eszter, Kovács Lehel, Nagy Ervin, Ónodi Eszter és Ötvös András nem csupán a sajtó kedvéért öltött munkásruhát. Ónodi Eszter az MTI-nek elmondta, az igazgató kérte fel a társulat tagjait arra, hogy amennyiben van kedvük, idejük, segítsék a munkát. Úgy vélte, az átalakítással a színház jobban jelen lesz a belváros életében, nyitottabbá válik. "Nem egy fekete füstüveg zárja le a színházat az utcától, hanem ellenkezőleg, egy nagyon világos tér fogja beszippantani az embereket" - mondta, hozzátéve: a változás azt szolgálja, hogy a nézőkkel közvetlenebb kapcsolatba kerülhessenek. Ezt hangsúlyozta Nagy Ervin is, kiemelve, hogy új közönségréteg bevonására van szükség. A fiatalok felé nyitás része, hogy az előadás után beszélgethessen a színészekkel a színpadon látottakról. Kovács Lehel elárulta: szívesen segít, hiszen ebben a helyzetben, amelyben jelenleg a színházak vannak, minden lehetőséget meg kell ragadni a költségek csökkentésére.

Az előcsarnok átépítése tehát nem csupán funkcióváltást jelent, a cél az, hogy ez előadások előtt megérkezzenek a nézők, az előadás után is maradjanak még, és párbeszéd jöhessen létre a közönség és a játszók közt. További újdonság, hogy ezen a helyen - ahová egy kávét betérve színházjegyet vehetnek, vagy egy színházjegy megvásárlása után egy kávét ihatnak -, nem készpénzzel, hanem bankkártyával fizethetnek a vendégek. Ennek a fizetési módnak a bevezetését egy közvélemény-kutatás eredménye is alátámasztja, amelyből kiderül, hogy a Katona nézőinek több, mint nyolcvan százaléka támogatja ezt a kezdeményezést.

A 2012/2013-as évadban több rendezvénnyel ünnepel a Katona József Színház, ezek közül az első egy nagyszabású és nem szokványos gálaest lesz október 15-én. A jubileumi szezon arcai a következő évadban harmincadik születésnapját ünneplő Dankó István és Kovács Lehel lesznek.