Emma

Zoltánok Pécsen

2012.06.11. 20:56

Programkereső

Várkonyi Zoltán születésének századik évfordulóját ünnepeljük, erről természetesen a POSZT-on is megemlékeznek, a versenyprogram egyik válogatója pedig szubjektíven tárlatvezetett.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó negyedik napján A Katona József Színház Gothár Péter rendezte előadását, A filozófust, valamint a Nemzeti Színházban színre vitt Sütő-drámát, az Egy lócsiszár virágvasárnapját láthatta a közönség a versenyben. Természetesen üzemelt a Zsolnay Kulturális Negyed és a Magyar Teátrumi Társaság sátra, voltak koncertek, bemutatkoztak budapesti és kolozsvári színművészeti egyetemisták, folytatódott a Nemzetiségi Színházak Találkozója és a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma.

A Művészetek és Irodalom Háza Martyn Galériájában nyílt meg az "Életművem nincs - csak életem van" című kiállítás, amely a száz éve született Várkonyi Zoltánra emlékezik.  A tárlat nem vállalkozik a teljes életmű feldolgozására, elsősorban azt mutatja be a látogatóknak, hogyan él a művész szellemisége ma, s teszi mindezt elfeledett szerepek, sosem látott fotográfiák, színházi ereklyék segítségével, melyek  a színész-rendező-igazgatót idézik fel. A kiállítást Halász Judit nyitotta meg.

Rockenbauer Zoltán volt a POSZT idei versenyprogramjának egyik válogatója, aki eredeti szakmájához visszatérve művészettörténészként kalauzolta az érdeklődőket a Modern Magyar Képtár 20. és 21. századi gyűjteményében.

A XII. Pécsi Országos Színházi Találkozóval kapcsolatos tematikus oldalunk - a Fidelio különszámával, galériával, interjúkkal, kritikákkal, hírekkel és riportokkal - ide kattintva érhető el.