György

Oroszlán-nap Pécsen

2012.06.16. 16:49

Programkereső

Emlékidézés és tisztelgés Pintér Tamás előtt - ez határozta meg a POSZT 9. napját. GALÉRIÁNKBAN zuhannak, vívnak, égnek is!

Hirtelen, ereje teljében, de nagyon súlyos betegségben hunyt el 2012. március 14-én Pintér Tamás (Oroszlán) kaszkadőr, öttusaedző, vívó szakedző, a Magyar Kaszkadőr Szövetség elnöke, nyugalmazott egyetemi docens. Az 1941-es születésű Pintér Tamás a Magyar Kaszkadőr Szakszervezetének elnöke volt, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt tulajdonosa, Belváros-Lipótváros Díszpolgára. 1965 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanította a színészeket akrobatikára, vívásra és lovaglásra. A jelenlegi összes kaszkadőrnek ő volt a tanítómestere, és benevezték a kaszkadőrök Oscar-díjára is. Több mint 400 filmben dolgozott, köztük Jancsó Miklós Magyar rapszódiájában, Bereményi Géza Eldorádójában, a Gérard Depardieu-féle Cyrano de Bergeracban, Alberto Negrin Perlasca - Egy igaz ember története és Goda Kriszta Kaméleon című filmjében. Színházban mozgástervezőként és akciórendezőként vett részt.

Az ő emlékét idézték fel a POSZT-on a Magyar Teátrumi Társaság sátrában, illetve rá emlékeztek az általa alapított  Magyar Kaszkadőrakadémia hallgatói és a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola tanulói látványos bemutatójukkal. Erőelemek, szaltók és cirkuszi flikk-flakkok a Cirkuszmisszióban, vívás és verekedés szárazon és vízen, zuhanás ház tetejéről, mintegy húsz méter magasról, rohanás égő ruhában - az összegyűlt közönség csodálatát leginkább egy középiskolásnak tűnő lány mondata összegezheti. "Úgy dobog a szívem!" - jegyezte meg. Aztán persze ő is elővette mobiltelefonját, mert ilyet, valljuk be, nem minden nap lát az ember.

A nyugalmasabb szórakozást kedvelőket tökéletesen összeillő emberek beszélgetései várták: a Szűcs Nelli-Trill Zsolt házaspár, illetve a nem csupán munkakapcsolatban levő Für Anikó és Mácsai Pál; a Király utca éttermeinek, kávézóinak terasza a celebszpottereknek és az autogramgyűjtőknek tökéletes vadászterep, hiszen a magyar színházi élet jelenlegi nagyjai és reményteljes ifjait egyaránt el lehet kapni.

A XII. Pécsi Országos Színházi Találkozóval kapcsolatos tematikus oldalunk - a Fidelio különszámával, galériával, interjúkkal, kritikákkal, hírekkel és riportokkal - ide kattintva érhető el.