Konrád, Tivadar

Olty Magda 100 éve született

2012.06.28. 10:49

Programkereső

1912. június 28-án született Budapesten Olty Magda Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész.

Olty Magda 1931-ben, a Színiakadémia elvégzése után Alapi Nándor Országos Kamaraszínházának tagja lett, de fellépett a Budai Színkörben és az Új Színházban is. 1933-tól nyugdíjba vonulásáig, 1968-ig a Nemzeti Színházhoz kötötte a szerződése. Első szerepe Csiky Gergely Nagymama című színművének Piroskája volt, majd jött a Liliomfi Mariskája, a Csongor és Tünde Ledére és Ilmája. Bármilyen szerepet képes volt eljátszani, a hálátlan figurákból kabinetalakításokat produkált. Legnagyobb sikereit Moliére darabjainak talpraesett, cserfes szobalány szerepeiben aratta: Toinette (A képzelt beteg), Marianne és Dorina (Tartuffe), Nicole (Az úrhatnám polgár). További fontos szerepei: Emilia (Shakespeare: Othello), Beatrice (Shakespeare: Sok hűhó semmiért), Jessica (Shakespeare: A velencei kalmár), Varvara (Osztrovszkij: A vihar), Zsuzsi (Beaumarchais: Figaro házassága), Varja (Csehov: Cseresznyéskert), Canina (Ben Jonson: Volpone), Candida (Shaw: Candida).

Hősök nélkül (1942) - Olty Magda, Somlay Artúr, Lánczy Margit
Hősök nélkül (1942) - Olty Magda, Somlay Artúr, Lánczy Margit

Kellemes énekhangja volt, számos operettben és zenés játékban is fellépett. 1963-ban főszerepet játszott volna a Nemzetiben Albee: Nem félünk a farkastól című drámájában, de az előadást az utolsó pillanatban betiltották. Olty úgy érezte, vége a pályafutásának és nem is sokat tévedett: 1968-ig ugyan még tagja volt az ország első társulatának, de ezalatt csak három szerepet kapott.

A színházi mesterség minden rejtelme és titka érdekelte, ezért elvégezte Hevesi Sándor rendezői tanfolyamát, és az egyik első magyar rendezőnőként több darabot sikerrel állított színpadra (Peter Zvon: Sírva vigadunk, Lope de Vega: A furfangos menyasszony, Sándor Kálmán: A harag napja). 1935-től filmezett is (A királyné huszárja, 1935; Érik a búzakalász, 1938; Dandin György, 1955; Hogy szaladnak a fák! 1966). 

Évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 1957 és 1962 között az intézmény főigazgatója volt. Mestere volt a magyar beszédnek, amellett a tanítást hivatásának tartotta. A hallgatók rajongtak érte, tanítványai sorában a mai magyar színjátszás számos kiválóságát megtaláljuk. Működése idején, 1959 januárjában nyílt meg a főiskola színháza, az Ódry Színpad, amelynek létrehozásában aktívan közreműködött.

Művészi munkáját 1954-ben Jászai Mari-díjjal, 1960-ban érdemes művészi, 1968-ban kiváló művészi címmel ismerték el, a Kossuth-díjat 1955-ben kapta.

A tragikusan korán eltávozott kiváló színész, Pálos György felesége volt. Olty Magda híres volt baloldali elkötelezettségéről. A negyvenes években részt vett az ellenállási mozgalomban, ezért letartóztatták, a második világháború végét a sopronkőhidai fegyházban érte meg. Életének utolsó éveit magányosan töltötte nagykovácsi parasztházában. Budapesten halt meg 1983. február 22-én.