Sándor, Ede

Balatoni színházi nyár

2012.07.05. 10:44

Programkereső

Színházi előadásokból a Balaton partján sincs hiány. Ajánlónk erre bizonyíték.

A július 6. és augusztus 18. közötti Keszthelyi Nyári Játékok során idén majdnem kétszer annyi előadást láthatnak a nézők, mint az elmúlt évben. A Festetics-kastély kertjében megrendezett színházi programsorozat a nyári főszezonban hét héten keresztül várja a nézőket. A programsorozat csakúgy, mint az eddigi években, a Centrál Színház szervezésében jön létre, azonban idén már nem csupán a Centrál Színház előadásait láthatja a közönség a kastélykertben. A repertoár meglehetősen széles: A Hang-villa titka című gyerekdarabtól a Budapesten másfél éve táblás házakkal játszott Pletykafészken át a Beatles-koncerttel egybekötött Black Comedyn keresztül a tánc-showig terjed. A Centrál Színház előadásai mellett - amelyekben fellép többek között Rudolf Péter, Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, Pokorny Lia, Liptai Claudia, Simon Kornél, Haumann Péter, Scherer Péter, Magyar Attila, Borbás Gabi és Kern András is - az Orlai Produkció egy zenés esttel lesz jelen a Keszthelyi Nyári Játékokon, amelyen Dés László és Bereményi Géza dalai hangzanak el Básti Juli, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya és Kulka János előadásában. Ezen kívül sor kerül három ExperiDance-táncelőadásra, és a Shavlego grúz táncegyüttes produkcióját is megtekinthetik a nézők a nyár folyamán.

Black Comedy - a szereplők
Black Comedy - a szereplők

A Lovagias ügy című vígjáték bemutatójával nyit szintén július 6-án a Bujtor Istvánról elnevezett szabadtéri színpad Tihanyban. Hunyady Sándor vígjátékát - amelyből nagy sikerű film is készült az 1930-as években Kabos Gyula emlékezetes alakításával - a Karinthy Színház társulata mutatja be Verebes István rendezésében. A főbb szerepekben Bajor Imrét, Árpa Attilát, Balázs Andreát, Lorán Lenkét, Csoma Juditot és Balázsovits Editet láthatja a közönség. Július 7-én a Szegény Dániel című krimit játsszák a szabadtéri színpadon, július 13-án a Budapest Bár koncertezik, július 14-én az Esőembert mutatják be, július 20-án A nagy négyes című vígjátékot, július 21-én a Bolond a hegytetőn című zenés játékot, július 27-én a Francia négyes című vígjátékot, másnap pedig az Imádok férjhez menni című zenés vígjátékot. Augusztus 3-án a Mese habbal című vígjáték kerül színpadra, másnap Minket nem lehet elfelejteni címmel Bodrogi-Voith-show lesz, augusztus 10-én az Álomjáték című zenés show-nak, másnap a Mona Maria mosolya című zenés vígjátéknak ad otthont a szabadtéri színpad. A műsor augusztus 17-én a Csík Zenekar koncertjével folytatódik, másnap A szerelmes nagykövet című bohózatot játsszák, augusztus 24-én a Magna Cum Laude koncertezik, az évadot pedig a Sing Sing Sing 3 című musicalshow zárja.

Szegény Dániel - Karinthy Színház
Szegény Dániel - Karinthy Színház

Harmadik nyári évadját kezdi meg a Pannon Várszínház a balatonfüredi Anna Grand Hotelben, a nyitóelőadás Carlo Goldoni Két úr szolgája című komédiája lesz július 5-én. E napon olasz zászlóforgatók pezsdítik fel a Balaton-parti város életét, este pedig a dísztéren a miskolci gólyalábasokkal kiegészülve tartanak bemutatót. Az augusztus 16-ig zajló programsorozat a Mediterrán Színház névre hallgat. A programok mindig csütörtökön lesznek, a második héten, július 12-én Fenyő Miklós és Novai Gábor Hotel Menthol című musicaljét mutatják be. Az öt színházi előadás között július 19-én a Budapest Klezmer Band és Tompos Kátya ad közös koncertet. Az évad negyedik előadásaként augusztus 2-án A padlás című darabot láthatják a nézők, amelyet Ray Cooney A miniszter félrelép című vígjátéka követ augusztus 10-én. A balatonfüredi Mediterrán Színház évadját Fenyő Miklós és Tasnádi István Made in Hungária című musicalje zárja augusztus 16-án.

Francia rúdugrás - Pál András, Herczeg Adrienn (Centrál Színház - MANNA Egyesület, Orlai Produkciós Iroda - fotó: SzoFi)
Francia rúdugrás - Pál András, Herczeg Adrienn (Centrál Színház - MANNA Egyesület, Orlai Produkciós Iroda - fotó: SzoFi)

Balatonföldváron június 23-án kezdődött és szeptember 9-ig tart az évad, ezalatt 16 színházi előadást, 5 kamaraprodukciót, 24 gyerekdarabot és 2 koncertet láthatnak a Kultkikötőben. Ezen a nyáron is elismert művészek - többek között Molnár Piroska, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Kulka János, Nagy Ervin, Hernádi Judit, Pindroch Csaba, Vári Éva, Benedek Miklós, Szacsvay László, Bánfalvy Ágnes, Koltai Róbert, Mácsai Pál, Básti Juli - és "feltörekvő ifjak" előadásai színesítik a palettát. Idén első alkalommal köszönthetnek külföldi fellépőt a Kultkikötő színpadán, Asikides & Tal Ben Ari világzenei formáció Barcelonából érkezik. Állandó program a Mesés Kikötő, a gyerekeknek szóló kézműves foglalkozásait, illetve a Partmozi elnevezésű ingyenes filmvetítés. A Kultgalériában a hazai fotó- és képzőművészek kiállításai mellett megtekinthető az Avignoni Művészeti Fesztivál plakátjaiból készült tárlat is. A színházi előadások estéjén balatoni borászok várják a jó borok szerelmeseit, és környékbeli kézművesek a szép portékák rajongóit.

További nyári színházi ajánlókért böngéssze a kapcsolt cikkeket!