Emma

Isten előszobája először Kőszegen

2012.07.06. 07:12

Programkereső

Az idén harmincéves Kőszegi Várszínház első bemutatója, egy kortárs amerikai darab, a premier július 6-án lesz.

A FÜGE Produkcióval közösen Ashlin Halfnight Isten előszobája című darabját mutatják be, a produkciót új helyszínen, a Jurisics Miklós Gimnázium udvarán adják elő. A darabot július 6-án és 7-én láthatja a közönség. Mattyasovszky Zsolnay Bálint rendezésében Járó Zsuzsa, Czukor Balázs, Rusznák Adrienn, Fekete Györgyi láthatók. A darab szerkezete és az ehhez kitalált minimalista színpadi tér egy különleges színpadi kísérletre ad lehetőséget.

Czukor Balázs, Járó Zsuzsa
Czukor Balázs, Járó Zsuzsa

A darab írója, Ashlin Halfnight Londonban született, de Torontóban nevelkedett. A Harvardon angol és amerikai irodalomból, később a Columbia Egyetemen drámaírásból szerzett diplomát. Darabjait különböző amerikai színházakban állították színre. Több workshopot és felolvasóestet is tartott ugyanott. 2006-ban a Nemzeti Színházban dolgozott a Fullbright-ösztöndíj nyerteseként. Az írás mellett két kanadai jégkorongcsapatnak is tagja volt. Egyetemi évei alatta kapitánya volt a Harvard hokicsapatának, majd két évadot a Hartford Whalersnél töltött profi játékosként. Jelenleg New Yorkban él és tanít.

Egy repülőszerencsétlenség után vagyunk. Maguk a nézők lesznek a "baleset áldozatai", ahogy sorban, egymás után megérkeznek a nézőtérre - maga a játéktér valójában a Pokol tornáca - ez az a bizonyos "Isten előszobája". Itt fogadja őket négy "bentlakó", három nő és egy férfi. Két nő és a férfi egy szokványosnak mondható szerelmi háromszög szereplői. Itt és most - és ez a Pokol tornácán nem más, mint az örökké valóság - újraélik szerelmük és haláluk egész történetét. Nem a maga linearitásában, persze - immár végérvényesen egymásba, és önmagukba zárva.

Isten előszobája - olvasópróba
Isten előszobája - olvasópróba

A történetükhöz tartozik még egy furcsa "Kháron", egy félig angyal, félig emberi lény, ő is halott, illetve pontosabban két sík határmezsgyéjén áll - az orosz-amerikai származású, vallási fanatikus Bordo. Történetük felvillanó életképekben elevenedik meg. A darab két világ határán játszódik. Az egyik rész a purgatórium, a másik a "reális" világ - vagy amit korábban annak tartottunk.  A nézők és a játszó személyek egyaránt a purgatóriumban foglalnak helyet -  vagyis a színészek is a nézők közt foglalnak helyet, hozzájuk beszélnek - mind a purgatórium "részei". Amikor belépnek a voltaképpeni játéktárbe - régebbi életükbe -  mint egy "belső darabban", eljátsszák, megmutatják korábbi életük eseményeit.