Konrád, Tivadar

Szingliszínház és szingligaléria

2012.07.10. 08:04

Programkereső

Ennél sajátabb és intimebb már nem is lehetne a kultúra élménye. Ön kipróbálná?

Eddig azt gondoltuk, a hat fő befogadására képes villachi Kremlhof Theater a világ legkisebb színháza. Tévedtünk. Ott a színdarabokat mindössze nyolc, a balett- és opera-előadásokat pedig hat néző tekintheti meg egyszerre a Walter Ludwig Strasse 29. számú ház udvarán, egy fakunyhóban működő teátrumban, ahol a színpad mindössze 1,3 méterszer 1,3 méter nagy. Igaz, ezzel a mérettel a Kremlhof Theater kiérdemelte a világ legkisebb, rendszeresen előadásokat tartó színháza címet a Guinness-rekordok között.

A Tiny Travelling Theatre, az Aberrant Architecture nevű londoni tervezőiroda kreációja azonban ennél is jóval kisebb - bár repertoárral (még?) nem rendelkezik. A szenesvödörből készült kémények és a hatalmas cső - ezen keresztül hallható, mi történik benn - miniatűr teret rejtenek, ahova maximum három ember fér be, a belső borítás pedig mindenki számára elérhető, festetlen préselt fa lemezből készült. A színházat a Clarkenwell Design Week keretében mutatták be május végén. Az építészek az inspirációt egy clerkenwelli szénkereskedő, Thomas Britton 1678-ban megnyitott zeneterméből vették.

Tiny Travelling Theatre (photo by Simon Kennedy)
Tiny Travelling Theatre (photo by Simon Kennedy)

A Folk in a Box nevű mobil koncerttermet Cristina Monteneiro jegyzi: az ő könnyen szétszedhető és összerakható fehér konténerében privát hangversenyek adhatók, hiszen ide egy zenész - kizárólag kisméretű hangszerrel - és egy hallgató fér be.

Cristina Monteneiro: Folk in a box
Cristina Monteneiro: Folk in a box

Egyetlen férőhelyes, pontosabban látogatóhelyes művészeti élményért nem kell feltétetlenül színházba látogatnunk. Angliában egy férfi használaton kívüli utcai telefonfülkét használt galériaként. A fülke ráadásul zöld - nem pedig piros. A szín egyben élemedett korát jelzi: még az 1920-as években állították fel magánterületen, a földtulajdonos külön engedélyével. Ma már csak öt zöld telefonfülke áll Nagy-Britanniában, a többi négy viszont nem képzőművészeti "kultúrközpont", hanem üres. A galériásban sincs már telefon, lesz azonban helyette helytörténeti kiállítás: régi térképek, fényképek mutatják be, hogyan is nézett ki korábban a fülkének helyet adó Barningham település.

John Hay fülkegalériája
John Hay fülkegalériája

A tárlatok pár hónap alatt cserélődnek, a következők egyike a helyi növényzetet és állatvilágot fogja bemutatni. A fülkében eddig is volt már kiállítás: karácsonyonként a galéria "kurátora", a 65 éves John Hay karácsonyfát állított bele. "Remekül nézett ki a fehér fa a zöld fülkében piros gömbökkel" - idézte Hayt a BBC. A fülkében a cserélődő tárlatok mellett van állandó kiállítási részleg is: Hay a pókhálókat - alkotóikkal egyetemben - nem takarította ki, hanem háborítatlanul hagyta az érkezési sorrendre való tekintettel. "Ők voltak itt előbb" - mondta.