Benedek

TeARTrum Fesztivál a korzón

2012.08.03. 10:06

Programkereső

A FÜGE a korábbi évek hagyományaira építve 2012-ben is szeretné megrendezni a szeptemberi szezonnyitó színházi korzót és fesztivált Budapest Főváros – Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Európai Mobilitási Hét rendezvénye keretében.

A tavalyi évben a Színházi évadnyitó eddigi hagyományaira építve új köntösben jelentkezett a színházi program a belvárosban egy új szervezői gárdával (a hét szervezője, a Konkam Stúdió és a FÜGE Produkció) és új brandet teremtő névvel (TeARTrum Fesztivál). Ezt a minőséget és koncepciót szeretnék folytatni az idei évben is. Új helyszínen, új időpontban: szeptember 16-án, vasárnap a Hét nyitóeseménye az egész napos Duna Korzó a forgalom elől lezárt alsó rakparton, amely a Lánchíd és az Erzsébet híd között sétatérré válik.

A 2011-es fesztivál logója

TeARTrum Fesztivál
TeARTrum Fesztivál

A TeARTrum Fesztiválon elsősorban független színházi társulatokkal találkozhattak a színházbarát látogatók, mint például a KoMával, a Maladypével, a Szkéné Színházzal. A függetlenek mellett ugyanakkor jelen volt több kőszínház is jegyárusító pavilonjaival. A több mint 50 standnál a látogatók előre megvásárolhatták színházjegyeiket, ismerkedhettek a társulatokkal, valamint játékos vetélkedőkben vehettek részt. Közel 30 változatos színpadi programot láthattak a MasterCard - FÜGE színpadán és a Hajószínpadon, emellett táncosok és performerek lepték el napközben az Andrássy utat és környékét: hol az út közepén, hol egy-egy kirakatban bukkantak fel a táncosok, akrobaták, színészek.

Idén a szervezők 2 nagyszínpad felállítását tervezik a Duna Korzón, a világörökségi látvánnyal a háttérben. A kettő tematikusan válna el egymástól: az egyiken irodalmi-prózai szövegszínházak váltanák egymást, a másikon pedig inkább a külföldi vendégeket is megszólító tánc-, mozgásszínházak, valamint zenés előadások kapnának helyet. A program egész nap tartana, 10 órától egészen este 21 óráig, nagyjából félóránkénti jelenetekkel és váltással. Délelőtt a családokat, gyerekeket szeretnék megszólítani, este pedig a színházbarát vagy csak kulturált szórakozásra vágyó fiatalokat és időseket.

A színházi produkciók lehetőleg a helyhez és az alkalomhoz, a környezetvédelem, fenntarthatóság és a Duna gondolatköréhez csatlakozzanak. A látványt is be lehet építeni a produkcióba: a Duna-rakparton álló egyik színpad háttere a világörökségi panoráma lesz, amelyet egy óriási fotoráma keretez be.

A színpadi programokon túl, idén is cél, hogy ellepjék a TeARTrum Korzót, megtöltsék performanszokkal, előadásokkal, happeningekkel, installációkkal a teret. Idén nemcsak a látogatók kapnak lehetőséget arra, hogy találkozzanak a művészekkel, hanem a színházak is arra, hogy promotálják az induló évadtervüket, árusítsák jegyeiket és bérleteiket. A szervezők idei évre új ötletekkel ösztönöznék a színházakat, társulatokat: standszépségversenyt hirdetnek, tehát a közönségnek legjobban tetsző színház vagy társulat standja jutalomban részesül, így nem csak asztalok sokasága sorakozna fel a korzón, hanem szebbnél szebb standok várnák az érdeklődőket.

A FÜGE várja olyan előadó-művészeti szervezetek, mozgás-, tánc-, zenés, prózai színházak, társulatok, művészek, műhelyek jelentkezését, akik élni szeretnének azzal a promóciós lehetőséggel, hogy a színházi szezon kezdetén széles körben bemutathatják közönségüknek programízelítőjüket. A jelentkezési határidő augusztus 10.