Emőke

Kubik Anna: "Szívet-lelket melengető ajánlás"

2012.08.17. 10:45

Programkereső

A színésznő megtisztelőnek tartja, hogy a Kaszás Attila-díj idei négy jelöltje között lehet. Szívének különlegesen kedves a díj, mert szeretett kollégája emlékét hivatott életben tartani.

Kubik Anna a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1981-ben végzett, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, utána a Művész Színház, végül a Thália Színház, 1999-től ismét a Nemzeti Színház, majd 2000-től a Magyar Színház művésze. Jászai Mari-díjat 1986-ban kapott, 2002-ben érdemes művész lett, 2007-ben Kazinczy-díjjal, 2009-ben Alternatív Kossuth-díjjal, majd 2011-ben Kossuth-díjjal ismerték el munkásságát.

A Magyar Teátrumi Társaság színházi sátra Tusnádfürdőn - Kubik Anna
A Magyar Teátrumi Társaság színházi sátra Tusnádfürdőn - Kubik Anna

Kubik Annát a Kaszás Attila-díj szavazásának első körében jelölt színészek választották maguk közül a második körbe, ahol a díj négy esélyese között szerepel Bányai Kelemen Barnával, Keresztes Tamással és Kálid Artúrral. "Szívet-lelket melengető ajánlás ez igazából, mert egy hosszú művészi pályán mindig vannak megtorpanások, akadályok, nehézségek és nagyon-nagyon sokat lendít az emberen egy ilyen szeretetből jövő díj" - fogalmazott a színésznő. Mint mondta, Kaszás Attilával többször is játszott együtt, számára legemlékezetesebb közös színpadi munkájuk a Téli rege volt a Magyar Színházban. "Főszerepet játszottunk együtt és abszolút szimbiózisban léteztünk a színpadon" - fogalmazott.

Kubik Anna Kaszás Attilával egy időben járt a színművészeti főiskolára. "Először egy március 15-i ünnepségen hallottam őt verset mondani és azonnal meg lehetett állapítani, hogy nagyon tehetséges színész, szép tiszta beszéddel, tele szenvedéllyel, odaadással. Azonnal figyelni kellett rá" - fogalmazott. Hozzátette: egész pályájukon - akkor is, amikor nem játszottak egy színpadon - figyeltek egymásra.

A színésznő véleménye szerint a díjnak külön rangot ad, hogy a színészeket kollégáik választják a jelöltek közé: "Az az örömöm már megvan, ami miatt nagyon jó ez a díj, hogy a kollégák javaslatára szemeltek ki négyünket, és bármelyikünk kapja, ez már hatalmas öröm így is. Már maga a jelölés is megtisztelő.".

Pályájáról szólva felidézte, hogy szinte a női szerepek teljes repertoárját végigjátszotta, számára legfontosabb alakításai között Júlia (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Melinda és Gertrudis (Katona: Bánk bán), Tünde (Vörösmarty: Csongor és Tünde), Portia (Shakespeare: A velencei kalmár) szerepét, Sütő András Advent a Hargitán című darabjának Rékáját és Szörényi-Bródy István, a király című művének Réka-figuráját, valamint Brecht Kaukázusi krétakörének Gruséjét említette. A Budapesti Kamaraszínháznál töltött időkből pedig Yerma- (García Lorca: Yerma) és Jelena Andrejevna-alakítását (Csehov: Ványa bácsi) idézte fel, valamint a Gyulán, szabadtéren játszott Shaw-darab, a Szent Johanna címszerepét emelte ki.

Kubik Annát a Magyar Színházban két előző évadról átkerült darabban - Háy János: Háromszögek és Berg Judit: Rumini - láthatja a közönség, a következő szezonban pedig Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok című meséjének előadásában közreműködik. Vendégként is gyakran játszik, a veszprémi Pannon Várszínházban A kőszívű ember fiai című előadásban Baradlaynét, és Székesfehérvárra is készül, ahol Herczeg Ferenc Bizánc című drámájában Irene császárnét alakítja.

A színésznő rengeteg tévéfilmben játszott, a legbüszkébb közülük A tanítónőre, de a Különös házasság és a Gyökér és vadvirág is kedves számára. "Nagyon szeretném, ha ez a tévéfilmes korszak visszajönne" - mondta, hozzáfűzve, hogy korábban számtalan rádiójátékban is szerepelt. "Remélem még visszatér az az időszak, hogy pályánk minden ágát-bogát művelhetjük" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a versmondás is nagy szerelem számára, amelyet a mai napig művel, sok meghívásnak eleget téve, külföldön is. Szólt a közszolgálati televízió Lyukasóra című műsoráról is, amely szeptembertől folytatódik.

Kubik Anna önálló estet tervez Fedák Sári "Te csak most aludjál, Liliom..." címmel megjelent emlékiratai alapján, amelyben Fedák viszontagságos életét szeretné színpadra vinni. Mint mondta, a kötet izgalmas korszakot dolgoz föl, egy nem mindennapi élet története ismerhető meg. A színésznőt hol azért ítélte el a közvélemény, mert kommunistának, hol mert fasisztának tartották, saját állítása szerint pedig egyik sem volt - mondta Kubik Anna. "Nagyon izgat a történetben, hogy lehet félremagyarázni egy életet, milyen könnyen címkézzük meg egymást egy fotó vagy pletyka alapján" - fogalmazott.