Benedek

Bagossy, Mohácsi és családi előadás a Katonában

2012.08.21. 19:39

Programkereső

A nagyszínpadon vadonatúj Pinokkió-változattal, a Kamrában pedig a tíz év után visszatérő Bagossy László rendezésével nyitja jubileumi évadát a Katona. Az idén 30 éves színház szeptembertől megújult előcsarnokkal, egy hétvégén is egész nap nyitva tartó kávézóval, valamint egy könyv- és ajándékbolttal várja látogatóit.

Október és április között kilenc bemutatót tart a színház - mondta el Máté Gábor, a színház igazgatója a társulat keddi évadnyitóján. Az évad első premierje október 12-én a Kamrában Thomas Bernhard Heldenplatz című darabja lesz, melyet Bagossy László rendez. Egy nappal később Parti Nagy Lajos Pinokkióját mutatják be a nagyszínpadon Ascher Tamás rendezésében, Keresztes Tamás és Haumann Péter főszereplésével. A produkció különlegessége, hogy a Katona történetében először készül kifejezetten családi előadás, mely már kisiskolás korú gyerekek számára is befogadható és izgalmas színházi élményt nyújt. - Meghívott rendezőként üdvözölhetjük Mohácsi Jánost, aki először dolgozik a Katonában, és Goldoni A nyaralás című darabját rendezi - tette hozzá Máté Gábor.

Évadnyitó a Katona József Színházban
Évadnyitó a Katona József Színházban

Az évadot szeptember 16-án A mi osztályunk nyitja, melyet két kategóriában (legjobb rendezés, legjobb előadás) is a Színikritikusok Díjára jelöltek. Szeptemberben több nagy sikerű előadás, például a szintén a Színikritikusok Díjára jelölt Virágos Magyarország és a Musik, Musikk, Musique, valamint az Anamnesis és a Hullám és gumikötél is látható lesz.

Az évadban a társulat három új taggal bővül: a Színház- és Filmművészeti Egyetemen idén végzett Borbély Alexandra, Pálos Hanna és Tasnádi Bence számára nem ismeretlen a Katona, hiszen az elmúlt két évben több produkcióban is szerepeltek.

- Az önálló Katona létrejöttének 30 éves évfordulóját rengeteg különleges eseménnyel, rendezvénnyel ünnepeljük, a sort október 15-én egy ünnepi gálaest nyitja - mondta Máté Gábor.  Hozzátette: a jubileum fontos eleme a színház előcsarnokának nyári felújítása, átalakítása. Új funkciókkal bővül a Katona, így augusztustól egy utcafronti kávézó mellett egy könyv- és ajándékbolt is fogadja látogatóinkat. Ezzel egy olyan komplex kulturális tér jön létre, amelyet Európa számos nagyvárosából jól ismerhetünk, Magyarországon azonban ma kivételes. A könyv- és ajándékboltban pedig széles választékban lesznek kaphatók egyedi gyártású "katonás" ajándéktárgyak, kortárs magyar és nemzetközi drámairodalom, valamint színházszakmai könyvek - fogalmazott Máté Gábor.

Mint hagyományosan, idén is az évadnyitón osztották ki a Vastaps Alapítvány díjait, mellyel az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit ismerik el. Az idei díjazottak: Zsámbéki Gábor (a legjobb rendezés), Fullajtár Andrea (a legjobb női főszereplő), Keresztes Tamás (a legjobb férfi főszereplő), Pálmai Anna (a legjobb női mellékszereplő), Bán János (a legjobb feérfi mellékszereplő), Kocsis Gergely (különdíj).

A Katona társulata a korábbi évekhez hasonlóan az idei évadban is több külföldi vendégjátékra kapott meghívást. Az évad első felének menetrendje: Ivanov, Pilsen (szeptember 12.), Anamnesis, Nyitra (szeptember 22.), Elnöknők, Olsztyn (október 18.), A mi osztályunk, Stuttgart (november 21-22.), Anamnesis, Kolozsvár (december).