Gábor, Karina, Ders

90 decibel után itt a 90 fok

2012.09.05. 13:42

Programkereső

A 2012/13-as évadtól kezdve a 90 decibel bővíti szolgáltatásait a színházi előadások és a múzeumi tárlatok akadálymentesítése terén - ezúttal látássérült és vak nézők számára.

A 90 fok nevet viselő kezdeményezés célja: professzionális, magasan képzett narrátorok segítségével megteremteni az egyenlő esélyű hozzáférést a különböző produkciókhoz és kiállításokhoz.

Jeltolmácsolt előadás - 90 decibel projekt

Jeltolmácsolt előadások - 90 db Project - A dzsungel könyve, PPécsi Nemzeti Színház, a jelnyelvi tolmács: Vörös Zsolt
Jeltolmácsolt előadások - 90 db Project - A dzsungel könyve, PPécsi Nemzeti Színház, a jelnyelvi tolmács: Vörös Zsolt

Hogy ez megvalósulhasson, szeptember 10. és 13. között színházi és múzeumi narrátor képzés kerül megrendezésre a Brit Nagykövetségen Rosalyn Chalmers, a londoni székhelyű VocalEyes vezető trénerének és tanácsadójának vezetésével. Az 1998-ban Nagy-Britanniában alapított VocalEyes több díjat és Guinness világrekordot elnyert szervezet, amely mára nemzetközi szinten is etalonná vált a különböző színházi előadások és képzőművészeti kiállítások akadálymentesítésében vakok és gyengénlátók számára. Céljuk a művészeti élményekhez való egyenlő esélyű hozzáférés a legmagasabb szinten.

Rosalyn Chalmers 13 éve dolgozik narrátorként és oktatóként. Jelenleg a londoni Nemzeti Színházban és a londoni színházi negyed, a West End számos teátrumában akadálymentesíti az előadásokat a látássérülteknek. Munkatársával, Bridget Crowley-val úttörő szerepük volt abban, hogy balett és cirkuszi előadások is akadálymentesítésre kerüljenek. Egyik legemlékezetesebb munkájuk a Greenwich Fesztiválon volt, melynek során a világhírű Cirque du Soleil előadását tették élvezhetővé a súlyos fokban látássérülteknek. Rendszeres narrátori munkája mellett olyan világhírű intézmények munkatársainak tartott és tart képzéseket, mint a British Museum, a Victoria and Albert Museum, a Science Museum, a The Museum of London, a Wellcome Collection.

A narrátor-képzésre mintegy 16 fő jelentkezett. A résztvevők között találkozhatunk több színésszel, színházi dramaturggal, ismert rendezővel, fejlesztőpedagógussal, nézőtéri felügyelővel és több jelnyelvi tolmáccsal. A képzés negyedik, s egyben utolsó napján a meghívott látássérült vendégek is aktívan bekapcsolódnak majd a munkába, hogy tapasztalataikkal segítsék a résztvevők munkáját. A képzésnek köszönhetően a közeljövőben a színházi előadások a látássérülteknek is akadálymentessé válhatnak.