Márk

Egy filmrendező szemével

2012.10.03. 13:00

Programkereső

Janisch Attila Balázs Béla-díjas filmrendező vezetésével indul a Maladype Filmklub október 5-én 17 órakor, a társulat bázisán. Első alkalommal Stanley Kubrick Ragyogás című filmjével foglalkoznak.

A független alkotócsapat Mikszáth téri játszóhelyén a tervek szerint nagyjából kéthetente jelentkezik majd az új foglalkozás. Janisch Attila filmklubjában olyan alkotások kerülnek levetítésre, amiket valószínűleg mindenki megnézett már, de sosem látott „igazán". A közönség, ha nem szakmai szemmel néz egy filmet, elvész a szövevényes történetben, a főhősért való aggódásban, és nem figyel az apró részletekre. Janisch rendezői szemmel segít láttatni olyan, sokszor láthatatlan eszközöket, amik meghatározzák egy film hangulatát.

Jack Nicholson - Ragyogás, Maladype Filmklub
Jack Nicholson - Ragyogás, Maladype Filmklub

Azok, akiket inkább a művészettörténet rejtélyes esetei érdekelnek, Orosz István grafikus Szem/Fény/Vesztés című előadássorozatára járhatnak minden hónap utolsó keddjén, ami olyan különös témákat vesz sorra, mint például a félbevágott képek története, M.C. Escher holland grafikus vonzódása a „lehetetlen tárgyakhoz", és a misztikus 34-es szám.

Orosz István képe - Maladype Filmklub
Orosz István képe - Maladype Filmklub

A színház évadtervében négy bemutató, hat új művészeti és nevelési program, valamint indiai, iráni és amerikai utazás is szerepel. Novemberben rögtön egy kettős bemutatóval jelentkezik a társulat: Friedrich Schiller Don Carlosa mellett Goethe művét, az Egmontot is egyazon estén tűzik műsorra, Balázs Zoltán, a társulat vezetője rendezésében. A Maladype színészei a két darabot polgári környezetben, a „minimalista monumentalizmus" szokatlan műfaját alkalmazva keltik életre. A későbbi tervek között szerepel a Mester és Margarita, ugyancsak Balázs Zoltán rendezésében, majd februárban egy Don Juan-előadás, melyre a korábban a társulatot már rendező Zsótér Sándort kérték fel.