Márk

Huszonöt év Sulyok Mária nélkül

2012.10.18. 17:30

Programkereső

A Kossuth-díjas kiváló művész 1987. október 20-án hunyt el.

"... nincs kis és nagy szerep. Mindég derék katona voltam, igyekeztem elvégezni, amit rám bíztak. Ma már szívet ültetnek át, az én feladatom csak az volt, hogy olykor némi élettel telítsek egy-egy papírfigurát. Ha beskatulyáztak, hol démoni asszonynak, hol pedig reakciós úrhölgynek, nemigen bántam, igyekeztem mindegyiket más és más lélekkel telíteni. Pályám egészét tekintve azért nem panaszkodhatom, többnyire igazán nagy fő, vagy epizódszerepeket játszhattam el" - tekintett vissza egykor Sulyok Mária, aki pályája során olyan emlékezetes alakításokkal hagyott hátra maradandót, mint Gertrúd (Hamlet), Yvonne (Rettenetes szülők), Gertrudis (Bánk bán), Arkagyina (Sirály), Christine (Amerikai Elektra) vagy Bernarda (Bernarda Alba háza).

Örkény István Macskajátékának ősbemutatója 1971. január 15-én volt a szolnoki Szigligei Színházban. Az előadást Székely Gábor rendezte, majd két hónappal később a Pesti Színházban is színpadra állította, Orbánné szerepében Sulyok Máriával. Csak Budapesten közel négyszáz estén keresztül játszotta szerepét, melyre egy helyen így emlékezett vissza:

"...a Macskajáték életem legnagyobb élménye volt. Az Orbánné szerencsés ráadása pályámnak. Nemcsak azért, mert németül is eljátszhattam, hanem mert magyar előadás. Annyira kijött Örkény iróniája, hazaszeretete, írói tudása, emberekről való véleménye. Úgy ismerte az embereket, hogy az csodálatos. Nem tudok más szót mondani, csak azt, hogy az csodálatos. A beszélgetések a két lánytestvér között, azok fantasztikusan jók voltak. Úgyhogy életem legnagyobb színházi élményei közé kell sorolnom. Berlinben pontosan értették, annak ellenére, hogy a téma magyar, magyar problémáról szól... a disszidálás, ott még nagyobb szó! Ott úgy tudtak disszidálni, hogy még a tájszólás is azonos volt, hogyha átmentek a határon. Úgyhogy ott is nagy csendben és áhítattal hallgatták ezeket a beszélgetéseket. Óriási sikere volt. Itthon is, Berlinben is, aztán abba kellett hagynom."