Konrád

Eltűnt a "szkóp"

2012.10.24. 13:15

Programkereső

Leleplezték a Mikroszínpad új névtábláját. A nagymező utcai teátrum eseményén Litkai Gergely művészeti vezető mellett részt vett a Thália Színház igazgatósága is, hiszen a két intézmény immár egyesülve működik. GALÉRIÁVAL

Idén negyvenöt éves a Mikroszkóp Színpad, melynek nevéből - ahogy arról Litkai Gergely az avatási ceremónián beszámolt - eltűnt a "szkóp", így jött létre az új elnevezés: Mikroszínpad. Az ezt hirdető névtáblát október 24-én leplezték le Bereményi Géza igazgató és Herczeg Tamás operatív igazgató jelenlétében.

Ám nem csupán a cégér változott meg, hiszen az új vezetéssel új koncepció is érkezett, mely kihatással volt az arculatra is, továbbá egyéb kézzelfogható megnyilvánulásai is tapasztalhatóak. Ez utóbbihoz tartozik a színpad átalakítása is, mely ugyancsak újdonságként fogadja a betérőket. A korábbi piros plüssborítástól megfosztott színpadi tér egy izgalmas stúdiószínházi belsőt eredményezett. Itt kerül bemutatásra Vinnai András és Mózsik Imre új darabja, A humor forrása. A Laboda Kornél rendezésében megvalósuló darab abba az alkotófolyamatba enged betekintést, ami egy humorosnak szánt történet színpadra állítását előzi meg.

"Megbíztak minket, hogy írjunk egy szórakoztató darabot. Az első változat, egy erdőbe helyezte a történetet, főleg szarvasos és harkályos jelenetekben gondolkodtunk, de ezt visszadobták. A második változat a Humorsérült Emberek Rehabilitációs Egyesületében (HERE) játszódott, de a színháznak ez sem tetszett. Új koncepciót követeltek" - ismertette Mózsik Imre a mű születését, majd Vinnai András folytatta: "Aztán újabb nehézségek jöttek. Egyikünk macskája megbetegedett, másikunk kedvenc ventilátora elromlott. Az ezek ihlette egyfelvonásosokat már nem mertük megmutatni a színház vezetőségének. Végképp összeomlottunk. "

Az abszurd humorban és groteszk jelenetekben bővelkedő előadás október 26-tól tekinthető meg a Mikroszínpadon. Fellép benne Egri Kati, Fodor Annamária, Janklovics Péter, Márton András, Schmied Zoltán és Vida Péter.