Emma

Kit szeretett Goethe?

2012.10.25. 12:50

Programkereső

A neves német író szerelmi viszonyának történetét feldolgozó előadást mutatnak be a Rózsavölgyi Szalonban. Az október 26-ra, péntekre G címmel műsorra tűzött monodrámát Györgyi Anna játssza.

Az előadás Peter Hacks Beszélgetés a Stein-házban a távollevő von Goethe úrról című darabja alapján készült, Hidvégi Nóra rendezésében. A német szerző műve a világirodalom egyik leghíresebb és leghírhedtebb szerelmi viszonyának titkait tárja elénk az egyik fél szemszögéből bemutatva a történetet. Goethe és Charlotte von Stein majdnem tíz évig tartó kapcsolata elevenedik meg, amely tele volt szenvedéllyel, váddal, szerelemmel, titkokkal, féltékenységgel, könnyekkel és nevetéssel.

Szerettem őt - Györgyi Anna, Rózsavölgyi Szalon
Szerettem őt - Györgyi Anna, Rózsavölgyi Szalon

Györgyi Anna elmondta, Garai Judit dramaturg ajánlotta a darabot a rendezőnek, akivel az előző évadban - a Ljudmila Ulickaja novellája alapján született előadásban, a Rövidben - dolgozott együtt. Hidvégi Nóra pedig őt kérte fel a szerepre, amely nagyon tetszett neki. Szólt arról, hogy az eredeti darab szerint a férj ül és hallgatja a felesége, Charlotte von Stein monológját, aki tíz évig volt Goethe szeretője, amíg el nem hagyta Weimarral együtt őt is. A monológban elmondja, hogy mi játszódott le benne, szól a közvéleményről, a férjével való viszonyáról. A mostani előadás egy kicsit csavar ezen: az asszony megbolondul a darab végére, megőrülésének útja, folyamata látható a színpadon.

A színésznő beszélt arról is, hogy a darab nyelvezete különleges: a szöveg nehéz, ám gyönyörű. Charlotte csodálatos körmondatokban beszél, de ugyanazokról a női problémákról szól, amelyekkel ma is küzd mindenki. "Mint minden jó darab, aktuális. Hiába változik a nők helyzete, aki egyszer szerelmes lesz, az beesik egy mély verembe, és onnan nem nagyon tud kijönni" - mondta. Györgyi Anna - aki már korábban is játszott monodrámát, Annie Wobblert a Pinceszínházban - a műfaj nehézségeiről szólva elmondta, szeret együtt játszani másokkal, ebben az esetben viszont nincs partner, így nincs kiből táplálkozni, erőt meríteni, akármilyen állapotban van az ember, egyedül kell megküzdeni a színpadon. A darabot nagyon jó volt próbálni, már ezért megérte - tette hozzá.

A Rózsavölgyi Szalon október 26-ra műsorra tűzött előadását 1977-ben a Pesti Színház is bemutatta Charlotte szerepében Ruttkai Évával, továbbá a kaposvári Csiky Gergely Színház is műsorra tűzte Peter Hacks művét, ahol a szerepet Molnár Piroska alakította.