Konrád

Egyetemi előadássorozat a színpadon

2012.10.31. 14:30

Programkereső

A Békéscsabai Jókai Színházban novembertől indul az új program, neves előadókkal.

Az Ibsen Stúdió Színházban minden hónap első hétfőjén lehet majd találkozni a művészet szerepéről és jelentőségéről szóló Mindentudás Színházi Egyeteme című kezdeményezéssel. Az előadássorozat célja felhívni a színházat és a művészetet kedvelő békéscsabaiak figyelmét azokra az értékekre, amelyek képesek kiszakítani az embereket a szürke hétköznapokból és útravalót adni azoknak az érdeklődőknek, akik a művészetek mélységeire fogékony, értő színházi nézővé kívánnak válni. Az esztétikai, zene-, képző- és színházművészeti előadásokon keresztül olyan kapuk nyílhatnak meg, amelyek teret adnak másfajta aspektusból szemlélni a művészetet. A meghívott előadók nem mindennapi előadásokon keresztül ábrázolják a művészetek születését, a zenét, a színházat, de bemutatásra kerülnek olyan fogalmak is, mint az ukronia vagy a neuromuzikológia. 

Kovács Edit
Kovács Edit

Kovács Edit színész, esztéta, az estek háziasszonya úgy véli, mindenkiben ott van a vágy a katarzis átélésére, csak ezt elnyomja a populáris kultúra, a show-business és a szappanoperák irreális világa. "Szeretnénk közelebb hozni az embereket a mondanivalót közvetítő, tartalmas művészethez, meggyőzni őket arról, hogy minden kor művészete róluk és értük szól" - hangsúlyozta.

A sorozat november 5-én Gyenge Zoltánnak, a Szegedi Tudomány Egyetem (SZTE) tanszékvezető egyetemi tanárának előadásával indul, melyben a művészetek születéséről fog beszélni festészeti, zenei és színházi alkotások felhasználásával. „A művészet szemlélete megtisztít, és egyben kiemel a hétköznapok mókuskerék monotóniájából. Valahogy - ha pillanatra is - szabaddá tesz, mert szabadnak érzi magát. Ha »csak« egy pillanatra is." A tanszékvezető eladásában olyan kérdésekre keresi a választ, mint: mi a szép és hol kezdődik a művészet, lehet-e beszélni a művészetről vagy azt inkább csinálni kell? Lehet-e tanulni a művészetet vagy az csak ösztönös megérzés? Mitől művészet a művészet, és mitől giccs a giccs?

Decemberben Czeglédi András, az SZTE adjunktusa Ukrónia és Színház címmel az utópia és a színház, az idő és tér viszonyáról tart előadást. Gausz András, az SZTE docense januárban Miért van szükség J. S. Bach és Beethoven rajongóinak titkosrendőri megfigyelésére? címmel hallgatható meg, majd a rákövetkező előadáson Papp István, a SOTE neuromuzikológusa Nyelv-agy-zene címmel a zene mibenlétéről beszél, illetve arról, mi volt előbb, a beszéd vagy az ének? Demcsák Katalin márciusban a commedia dell'arte-ról mesél a közönségnek, végül a sorozatot Fekete Péternek, a Jókai Színház igazgatójának előadása zárja áprilisban, aki a színpadi művek születésének titkaiba avatja be az érdeklődőket.