Márk

Nem kerülhet színre a meleg Krisztus

2012.11.02. 15:02

Programkereső

Ellehetetlenítették a Corpus Christi című darab bemutatását Görögországban.

Az athéni Hitirio Színház a heves tiltakozások hatására elállt attól a tervétől, hogy bemutassa Terrence McNally amerikai szerző Corpus Christi című darabját, mely Krisztust és követőit melegként ábrázolja napjaink Amerikájában, számolt be róla a Szinhaz.hu. Az előadás premierjét újfasiszták erőszakos fellépése akadályozta meg sorozatban, majd miután három hétig sikertelenül próbálták bemutatni, a színház november elsején közleményben jelentette be, leveszi műsoráról a darabot.

Tüntetés Athénban a Corpus Christi című előadás bemutatása ellen
Tüntetés Athénban a Corpus Christi című előadás bemutatása ellen

Az október 11-re tervezett premier előtt ultraortodox vallási aktivisták tüntettek a színháznál az istenkáromlónak minősített színdarab bemutatása ellen. A tiltakozókhoz később az Arany Hajnal újfasiszta párt tagjai és parlamenti képviselői is csatlakoztak, majd közösen eltorlaszolták a színház bejáratát. A tüntetésen készült videofelvételek tanúsága szerint az Arany Hajnal egyik parlamenti képviselője hosszasan szidalmazta a homoszexuálisokat és az albánokat. A darab albániai születésű rendezője, Laertisz Vasziliu halálos fenyegetéseket kapott.

Nem az első alkalom, hogy tüntetések övezik egy előadás létrejöttét. Romeo Castellucci nemrég nálunk is bemutatott Az arc fogalma Isten fiában című előadását 2011 októberében keresztény fundamentalisták zavarták meg. A InstitutCivitas elnevezésű csoport tagjai a párizsi Théâtre de la Ville előtt demonstráltak a szerintük istenkáromló darab bemutatása ellen, s nem akarták a nézőket beengedni az akkor már a rendőrök által védett épületbe. A tüntetőket végül Emmanuel Demarcy-Motta igazgató csillapította le.

Societas Raffaello Sanzio
Societas Raffaello Sanzio

A premier egyórás késéssel kezdődött el, ám az egyik jelenet közepén ismét botrány tört ki, amikor a közönség soraiban helyet foglaló tiltakozók "Elég volt a keresztényfóbiából!" feliratú táblát emeltek a magasba, amelyet a felháborodott nézők huhogással fogadtak, majd néhányan közülük megpróbálták kitessékelni a tüntetőket. Miközben a nézők azt kiabálták, hogy "kifelé, kifelé", a rendőrök is közbeléptek, mert néhány tüntető a színpadon letérdelve vallásos dallamok éneklésébe kezdett. A rendőröknek erőszak és ellenállás nélkül sikerült a zavarkeltőket eltávolítaniuk a színpadról, amit a közönség tapsviharral fogadott. Az előadás ezt követően folytatódott és további incidensek nélkül ért véget.