Donát

Idén még háromszor segít Abigél

2012.11.12. 14:10

Programkereső

Szikora János rendezését november 13-án és 29-én, valamint december 13-án láthatja a közönség. VIDEÓVAL

Szabó Magda regényének színpadi változatát június 8-án mutatták be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, a Budapesti Nyári Fesztivál keretében, idén ősztől pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható. A produkció egyik ötletgazdája Bánfalvy Ági, az 1978-as tévésorozat egyik főszereplője, aki Barnóczky Ákossal közösen öntötte színpadi előadásra alkalmas formába a művet. Az elkészült prózai előadás rendezője Szikora János, aki eddig már több adaptált szöveggel dolgozott.

Csöngedi Nikolett, Bánfalvy Ági, Kiss Ramóna - Abigél
Csöngedi Nikolett, Bánfalvy Ági, Kiss Ramóna - Abigél

A történet a II. világháború utolsó éveiben játszódik Árkodon, ahol egy tábornok lányát, Vitay Georginát rejtik el a Matula Leánynevelő Intézetben, mert apja tevékeny résztvevője a magyar ellenállási mozgalomnak és letartóztatás fenyegeti. Gina mindjárt az első napon megtudja, ebben a világtól távol eső helyen sok különös dolog történik, s miközben társai kiközösítik, egyetlen reménye a titokzatos Abigél marad.

Az előadásban Csöngedi Nikolett, a Bánfalvy Stúdió növendéke alakítja Vitay Georginát, míg apja, Vitay tábornok szerepében Trokán Péter és Szabó Sipos Barnabás látható. Torma Gedeont, a Matula igazgatóját Körtvélyessy Zsolt és Dóczy Péter formálja meg, Zsuzsanna testvér szerepében Gubás Gabi és Fábián Anita lép színpadra, Kunce hadnagyot pedig Németh Kristóf és Farkas Zoltán alakítja. Hor Micit az előadás producere, Bánfalvy Ági játssza, míg egykori szerepében, Torma Piroskaként Kiss Ramóna látható.

Az alábbi videóban még a szereplőválogatás előtt mesél Bánfalvy Ági és Szikora János: