Bernadett

Törőcsik Marit köszöntjük

2012.11.23. 10:29

Programkereső

A Nemzet színésze november 23-án töltötte be hetvenhetedik életévét. Jelenleg két előadásban látható. VIDEÓVAL

A kétszeres Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő 1935. november 23-án született a Heves megyei Pélyen. Filmes karrierje Fábri Zoltán Körhinta című filmjével indult 1956-ban, melyben elsőéves főiskolásként kapott szerepet.

Részlet a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelölt Körhintából: 

1958-ban a Színművészeti Főiskola elvégzése után a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1979-től a Győri Kisfaludy Színháznál, 1990-től 1993-ig a Szolnoki Szigligeti Színháznál volt társulati tag. 1993-tól három éven át a Művész Színház igazgatója volt. 1989-től 1992-ig a Magyar Színészkamara elnökként és a Színház- és Filmművészeti Főiskola docenseként tevékenykedett. 2002-től óta a Nemzeti Színházban játszik.

Weöres Sándor Toccata című versét Törőcsik Mari mondja el: 

Jelenleg két előadásban látható. A Centrál Színházban az Egy nyári éj mosolya Madame Armfeldtjaként lép színpadra. A 2011 októbere óta látható darab alapját Ingmar Bergman filmje szolgáltatta. Stephen Sondheim és Hugh Wheeler musicalje a West Enden és a Broadwayn is díjazott produkció replika változata, rendezője a világhírű Trevor Nunn.

A Nemzeti Színház ugyancsak a tavalyi évadban mutatta be Rába Roland rendezésében A fösvényt, melyben Törőcsik Mari Frosine-t, az intrikus nőt alakítja. Molière az emberi természet legmélyét feltáró jellemkomédiájában Harpagon szerepében Blaskó Pétert láthatjuk.

A december 18-i előadás után a Fidelio szervezésében közönségtalálkozó keretében kérdezhetik az alkotókat.