Klaudia

Zene és színház kölcsönhatása

2012.11.26. 09:45

Programkereső

A kolozsvári Interferenciák nemzetközi színházi fesztivált november 27. és december 9. között tartják. Az eseményen a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság Anamnesis című előadása is vendégszerepel.

A kortárs színházművészetben világszerte törekednek arra, hogy újrafogalmazzák, újraértelmezzék a színház és a zene viszonyát. Ez a téma áll az idén harmadik ízben megrendezett Interferenciák nemzetközi fesztivál középpontjában, amely a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében valósul meg. "A zene olyan tiszta forma, amely nem teszi szükségessé a magyarázatot, ezért sok színházi produkció nyer zenei struktúrát" - magyarázta Tompa Gábor fesztiváligazgató.

Anamnesis - Katona József Színház
Anamnesis - Katona József Színház

A rendezvényen tizenkét nap alatt tizenöt csoport huszonnégy produkcióját tekintheti meg a közönség, minden nap egy nagyteremi- és egy stúdió előadást. Ezek között szerepelnek francia, svájci, dél-koreai, cseh, bolgár, izraeli, szerbiai, magyarországi és romániai produkciók is. A közönség magyar nyelven láthatja a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság Anamnesis című előadását, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színháznak és Urbán András Társulatának Turbo Paradiso című előadását, valamint a Kolozsvári Állami Magyar Színház három produkcióját: a Hedda Gablert, a Julie kisasszonyt, valamint a Születésnap című előadást.

Idén a fesztivál szervezői partnerséget alakítottak ki a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szervezőivel. Tompa Gábor szerint e két rendezvénynek fontos szerepe lehet abban, hogy Kolozsvár 2021-ben elnyerje az Európa kulturális fővárosa címet.