Béla

Elhunyt Hollósi Frigyes

2012.12.05. 12:56

Programkereső

A Nemzeti Színház társulatának tagját december 5-én 71 éves korában érte a halál. HANGOSCIKK

A Nemzeti Színház közleménye:

"A Nemzeti Színház társulata mély fájdalommal tudatja, hogy szeretett kollégánk, pályatársunk, barátunk, a mi Fricink, Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztjének kitüntetettje 2012. december 5-én meghalt. 

A Nemzeti Színház és a Katona József Színház saját halottjának tekinti. Búcsúztatásáról később adunk tájékoztatást."

Hollósi Figyes
Hollósi Figyes

Hollósi Frigyes 1941. április 21-én született Budapesten. Érettségi után felvették a színművészeti főiskolára, majd eltanácsolták, így segédszínészként kezdte pályáját 1962-ben a szolnoki színháznál, emellett a szolnoki rádióban bemondóként dolgozott.

1980-ban a Nemzeti Színházhoz szerződött, 1982-től, a Katona József Színház megalapításától - kis megszakítással, amikor a rövid ideig működő Művész Színház társulatához szegődött - tagja volt a társulatnak. Számos emlékezetes alakítást nyújtott, szerepelt többek között a Három nővér, az Übü király, a Galócza és a Kulcskeresők című előadásban.

A Zacsek című kabaréban Benedek Miklóssal és Szacsvay Lászlóval:

Az új Nemzeti Színház társulatához 2002-ben szerződött. Országos ismertségre tett szert a Kisváros című tévéfilm-sorozatban alakított szerepével, és játszott a Tűzvonalban című sorozatban is. Számos filmben kapott feladatot, szerepelt a Hatásvadászok, a Képvadászok, a Zsarumeló, a Kutya éji dala, a Cha-cha-cha, A távollét hercege, a Roncsfilm és a Bukfenc című filmben.

1983-ban megkapta a filmkritikusok díját, 1986-ban a filmszemle díját. A 2001. évi Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb férfi alakítás díját a Feri és az édes élet című filmben nyújtott alakításáért. Jászai Mari-díja és az érdemes művészi címe mellé 1996-ban - művészi pályája elismeréseként - megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrendet is.

Emlékezés Hollósi Frigyesre
Emlékezés Hollósi Frigyesre

Fontosabb szerepei között megtalálható Svejk (Svejk), Tigris Brown, Peachum (Koldusopera), Tóbiás (Zágon-Nóti-Eisemann: Hyppolit, a lakáj), Öcsi (Schwajda: A szent család), Ügyelő (Spiró: Az imposztor), Rode alhadnagy (Három nővér), Vinkli, asztalos (Szentivánéji álom), Vitya (A Walpurgis-éj), Apa (A rátóti legényanya), Sanson, párizsi hóhér; Kiadó; Hivatalnok (Hóhérok hava).

Hollósi Frigyessel a 2012-es Pécsi Országos Színházi Találkozón készített interjúkat itt hallgathatják meg: