Béla

De kik azok a Connor testvérek?

2012.12.19. 09:30

Programkereső

Legyen a Fidelio vendége a Kultúrbrigád Gothár Péter rendezésében készülő előadásán az Átrium Film-Színházban! A Vaknyugat bemutatója a régi Május 1. mozi helyén megnyílt kulturális intézmény első saját produkciójaként kerül színre. A premier december 30-án este 8 órakor lesz.

Az alkotók úgy érzik, a Vaknyugat olyan darab, amelynek elég fontos és érzékeny áthallása van a mai magyar valóságra, a közéletre és a mindennapokra, az egymástól végletesen elszakadt magyar társadalomra - szókimondó, egyben végtelenül szórakoztató tragikomédia, amelyben a klasszikus bohózati helyzetektől a groteszk fekete humorig a komikum minden szintje előfordul, mégis minden eleme valóságos: a hiány, a taktikázás, a mindenen túlmutató legyőzni vágyás, a reménytelen megoldáskeresés, a harc és a béke, a bűn és a megbocsátás.


A feladatát színházi katalizátorként leíró vállalkozás a Kultúrbrigád produkciójában készül, amely a párbeszéd és kommunikáció létrejöttére irányuló kulturális projektekben, fiatal, illetve tapasztalt alkotók együttműködésében gondolkodó csapat.

A Vaknyugat két testvér folyamatos háborújának története, akik egyébként egy fedél alatt élnek egy Írország legszélén fekvő falu határában, távol mindentől. Egymásra vannak szorulva, ám a mindennapjaikat az egymás elleni harc tölti ki. Kivéve persze, ha horogra akad egy ellenség a külvilágból, a faluból, meg persze, ha az érdekeik éppen úgy kívánják. Az önértékelési és alkoholproblémákkal küzdő helyi pap, Welsh atya megpróbálja kibékíteni a két testvért - ami lehetetlen küldetésnek tűnik.

Ficza István, Rétfalvi Tamás - Vaknyugat
Ficza István, Rétfalvi Tamás - Vaknyugat

A Welsh atyát alakító Alföldi Róbert, mint mondja, eddig nem nagyon kedvelte az ír szerző munkáit. „Hátha megszeretem McDonagh-t. Az emberek miatt vállaltam el: a fiatalok miatt, akikkel még nem dolgoztam, illetve Gothár Péter miatt - akivel meg már dolgoztam, és ezért. Nem tudnám megmondani pontosan, milyen ez a Welsh atya. Talán ő maga sem tudja. Egy olyan közegben létezik, amiben semmi sem stimmel számára, és azt hiszem, képtelen bármit is megoldani az életében. Ez - minthogy egy papról beszélünk - finoman szólva némi elkeseredéssel tölti el. Welsh kereső és nem találó ember."

Az előadás létrehozásának ötletét egy egyetemi vizsgaelőadás adta. Két évvel ezelőtt mutatták be az Ódry Színpadon a McDonagh-gyakorlatok című előadást, ugyancsak Gothár Péter rendezésében. A jelenlegi előadás az akkori nagy sikert aratott vizsgamunka kidolgozása teljes értékű előadássá.

Gothár Péter, Alföldi Róbert - Vaknyugat
Gothár Péter, Alföldi Róbert - Vaknyugat

Gothár Péter megfogalmazásában: „A Vaknyugat szereplőinek sorsa átélhető, magyar történet akkor is, ha az ő életük más országban alakult drámává. McDonagh elszigetelődött emberekről szóló, ironikus jellem-formái a magyar színházi választékban hiánypótló darabok. Fontos, hogy valami tovább épül ezzel az előadással. Olyan színészekkel is dolgozhatok, akikkel közös munkánk még az iskolában kezdődött, a folytatás lehetősége inspirál engem. Egy mai, vaknyugati színház-alakulásban részt venni szintén elég inspiratív. "

A Connor testvéreket Ficza István és Rétfalvi Tamás alakítja. Mészáros Piroska a falu egyetlen vonzó és fiatal hölgyét, Kicsilányt játssza az előadásban.


A Vaknyugat december 28-i előadásán két olvasónk a Fidelio és az Átrium Film-Színház vendégeként vehet részt partnerével, amennyiben 2012. december 25. 17 óráig helyesen válaszol az alábbi kérdésre:

Gothár Péter mely Martin McDonagh-darabot rendezte meg a Radnóti Színházban, amely több mint tíz évig volt műsoron?