Emma

Premier: Tangó

2012.12.20. 10:00

Programkereső

A Bagossy László rendezte előadásban Máthé Zsolt, Pogány Judit, Mácsai Pál és Für Anikó is feltűnik, a premierre december 21-én kerül sor az Örkény Színházban.

Lehet-e erőszakkal rég halott, muzeális értékeket újjáéleszteni? Az egyetemista Artúr, mint minden ifjú, lázad. Hogy megvívja saját harcát, a családján kísérletezik. Házi diktatúrát hoz létre, melyben szüleit, nagyszüleit bebörtönzi: megfordítja az idő kerekét, előkotorja a nagyszülők hagyományait, szóhasználatát, értékeit, ruha- és kelléktárát.

Für Anikó, Mácsai Pál, Pogány Judit, Csuja Imre - Tangó
Für Anikó, Mácsai Pál, Pogány Judit, Csuja Imre - Tangó

Hamlet-parafrázisában Mrožek szertelen, gyermeki humorral láttatja az európai polgári kultúra vergődését és kiúttalanságát. Az előadást Bagossy László rendezi, előadja Máthé ZsoltPogány Judit, Mácsai Pál, Für Anikó, Csuja Imre, Szandtner Anna és Debreczeny Csaba.

Sławomir Mrožek 1930-ban született a lengyelországi Borzęcinben. Pályáját 1950-ben kezdte grafikusként, majd ezt követően hamar népszerű szerző is lett. Első színpadi művét Policja (Rendőrség) címmel 1958-ban írta, amelyben a totális állam világát jeleníti meg. Műveiben szívesen használja a groteszk, az abszurd, a szatíra és a paródia eszközeit. 1968-tól emigránsként élt, először Párizsban, majd megfordult az Egyesült Államokban, Németországban, hosszabb ideig maradt Mexikóban, végül 1996-ban visszatért Krakkóba, ahol megírta hazatérése történetét (Dziennik powrotu - Hazatérésem naplója).

Tangó - Örkény Színház
Tangó - Örkény Színház


Tangó - 2012. december 21., Örkény István Színház

Író: Sławomir Mrožek

Fordító: Kerényi Grácia

Rendező: Bagossy László

Színészek:

Eugénia, a nagymama - Pogány Judit

Eugéniusz, az öccse - Csuja Imre

Sztomil, az apa - Mácsai Pál

Eleonóra, az anya - Für Anikó

Artúr, a fiú - Máthé Zsolt

Ala, az unokahúg - Szandtner Anna

Edek - Debreczeny Csaba

Díszlet: Khell Zsolt

Jelmez: Ignjatovic Krisztina

Dramaturg: Gáspár Ildikó

Rendezőasszisztens: Horváth Éva