Béla

Megkapják támogatásukat a függetlenek

2012.12.21. 17:00

Programkereső

Teljes egészében megkapják a 2012-re megítélt támogatásokat a független színházak, miután a kormány döntött arról, hogy a kulturális területnek összesen közel 1,1 milliárd forintot juttatnak vissza, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma december 21-én.

A kormány még 2012. október 8-án döntött az idei "költségvetési egyenleg tartását biztosító intézkedésekről", aminek értelmében a kulturális államtitkárságnak több mint 2,4 milliárd forintot kellett zárolnia költségvetéséből. A mostani döntéssel 1,1 milliárd forintot juttatnak vissza a kulturális területre.

Az úgynevezett II-es kategóriába sorolt zenekarok és a VI-os kategóriába sorolt független színházak és táncegyüttesek teljes egészében megkapják a számukra korábban erre az évre megítélt támogatásukat - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, közleményében.

Függetlenek - Szputnyik, KoMa, HOPPart, Sirály
Függetlenek - Szputnyik, KoMa, HOPPart, Sirály

A kormány december 18-án döntött az október elején elfogadott költségvetési egyenlegjavító intézkedések módosításáról. Eredetileg csak a támogatásuk kétharmadához juthattak volna hozzá ezek a szervezetek. Ugyancsak teljes egészében megkapják a megítélt támogatást a "kiemelt művészeti célok" pályázatokon sikerrel induló előadóművészeti szervezetek, amelyeket eredetileg 100 százalékban érintett volna az elvonás.

Hozzájut a tervezett 151 millió forintos támogatáshoz a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány is. A Magyar Állami Operaház saját bevételeit érintő 250 millió forintos zárolást 110 millióval sikerült csökkenteni a kormány döntésének köszönhetően. A visszajuttatott összegek kifizetése jövő év elején történhet meg - tudatta közleményében a minisztérium.