Béla

Újra itthon a Maladype!

2012.12.28. 10:30

Programkereső

Az év utolsó napjaiban Magyarországon tartózkodó társulat javában készül a Mester és Margarita bemutatójára, Balázs Zoltán vezetésével. Tekintse meg a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház készülő produkcióját felvillantó próbanaplókat! VIDEÓ

A Maladype társulata egy hónapos távollét után ismét Budapesten játszik. A színház repertoárjának néhány új és klasszikus darabja (Don Carlos, Egmont, Übü király, Tojáséj) a két ünnep között a Maladype Bázison, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen látható újra. A Maladype színészei november 21-én kezdték el próbálni Romániában a Bulgakov Mester és Margarita című klasszikus regényéből készült színpadi adaptációt, melynek dramaturgja Kiss Ilona műfordító, rendezője Balázs Zoltán, a Maladype vezetője. A nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház és a budapesti Maladype Színház koprodukciójában készülő előadás - mely bulgakovi világnyelven szól -, két és fél hónapos próbaidőszakot ölel fel.  A román-magyar színházi koprodukció két egymást követő estén, 2013. február 16-án és 17-én, a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház nagyszínpadán kerül bemutatásra.

Balázs Zoltán terve szerint az előadás, akár a mű Wolandja, poliglott lesz. A rendező a két kultúra azonosságait és különbözőségeit figyelembe véve román, magyar, angol, orosz és francia anyanyelvű színészekkel kutatja, vizsgálja az eltérő színházi gondolkodás-, és látásmódok közös halmazát. A próbafolyamat első fázisában a különböző nemzetiségű színészek egyelőre még „darab nélkül" dolgoznak, hogy "színházilag" is egy nyelven beszéljenek és kialakítsanak egy "közös szótárt". A próbák következő fázisában Bulgakov világának látható és láthatatlan dimenzióit az egészen különleges dramaturgiával felépített Mester és Margarita adaptációban olyan egyedülálló film-zene-színház konstrukcióban ismerhetik meg a résztvevők, mely egyszerre több síkon mutatja be a szereplők (át)változásait.

Bulgakov műve mind a két országban hamarabb jelent meg könyv alakban, mint a Szovjetunióban és mind a két országban kultuszregény. A szerző klasszikus műve mára szinte szó szerint "színházi" regény lett: színész és rendező, társulat és közönség számára egyaránt megkerülhetetlen élmény és feladat. Romániában a világon az elsők között 1980-ban, a bukaresti Teatrul Mic-ben Cătălina Buzoianu saját adaptációját vitte színre hatalmas sikerrel. A mostani előadás díszlet-, és jelmeztervezője az 1980-as bukaresti bemutató rendezőjének lánya, Velica Panduru, aki Balázs Zoltán több külföldi előadásának állandó tervezője.

A nagyszabású román-magyar koprodukció - mely egészen egyedi látványvilággal rendelkezik majd -, a júniusban 20. évfordulóját ünneplő Szebeni Nemzetközi Fesztivál kiemelt eseménye lesz. A rangos nemzetközi fesztiválon a Maladype "törzsvendég", a társulat először 2011-ben a Leonce és Lénát, majd 2012-ben a Tojáséjt játszotta nagy sikerrel. Balázs Zoltán a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház társulatát 2012 májusában, a nemzetközi színházi fesztivál workshopján ismerte meg közelebbről. Ennek a találkozásnak köszönhetően a Mester és Margarita szereposztásában 20 kiváló román színész kapott helyet. A koprodukciós előadás próbái 2013. január 5-én folytatódnak Szebenben, így a Maladype színészei hosszabb időre ismét külföldre költöznek.

A társulat január végén az Übü királlyal Teheránban szerepel a FADJR Nemzetközi Fesztiválon, Budapesten legközelebb február második felében lesz újra látható.