Antal, Antónia

Megalakult a Jelen-lét Színházi Egyesület

2013.01.03. 10:00

Programkereső

A színházi szakma védelmét, erkölcsi jobbítását tekinti feladatának a jelenleg tíztagú egyesület, amelynek alakuló ülését január 2-án tartották Budapesten.

Az egyesület céljai között szerepel, hogy a jövőben nyilvános állásfoglalásokkal reagáljon a színházi céhet érintő vitatható döntésekre és a társulatok sorsát befolyásoló, a szakmát megosztó történésekre.

Verebes István
Verebes István

A szervezetet tíz színész, rendező, egykori színházigazgató alapította, név szerint: Verebes István, Márton András, Balázsovits Lajos, Balikó Tamás, Éless Béla, Konter László, Korcsmáros György, Méhes László, Székhelyi József és Szurdi Miklós. A január 2-án megtartott sajtótájékoztatón elhangzott, a tagok közé bárki jelentkezhet.

"Az egyesület célul tűzte ki a színházművészek társadalmi elismertségének, emberi tartásának és művészi méltóságának visszaszerzését, amit az elmúlt évtizedekben hagytunk odaveszni" - idézett Balázsovits Lajos a szervezet alapító okiratából, melyben a tagok leszögezik, hogy a színházi szakmának önvizsgálatra, szakmai-etikai normák kialakítására van szüksége. A dokumentum kitér arra is, hogy az egyesület nem érdekvédő szervezet, politikailag független, célja, hogy a színházművészetet érintő kérdésekben szakmai döntések szülessenek.

Verebes István, az egyesület alelnöke bejelentette, hogy a szervezet bejegyzését a napokban kezdeményezni fogják a cégbíróságon. Megjegyezte: a tíz alapító tagot nem köti össze világnézeti vagy stiláris egyetértés, az egyesületet a szakma jövője iránt aggodalom hívta életre, mivel a hazai színházi szakmában 30-40 éve folyamatosan romlik a helyzet. Kiemelte, az egyesület tíz tagja összesen mintegy 1200 előadást vitt már színre, szerinte ez a szakmaiság garantálja majd állásfoglalásaik hitelességét. A színész-rendező hangsúlyozta, hogy a testület tagjai konszenzusra törekednek majd, nem kívánnak erkölcsi-szakmai ítéleteket hozni. Verebes problémaként említette a szakma felhígulását, valamint a viták hiányát. Az egyesület konferenciákat tervez tartani arról, miként kellene ésszerűen megreformálni az "egész szerkezetet".

Arra a kérdésre, milyen ügyben terveznek először felszólalni, Verebes István azt felelte, ezt még nem tudják, azt azonban leszögezte, hogy a Nemzeti Színház főigazgató-választásával kapcsolatban majd csak az átadás-átvétel pillanatában szólalnak meg, mivel akkor színészi egzisztenciák kerülhetnek veszélybe.

Balázsovits Lajos (forrás Cultura.hu)
Balázsovits Lajos (forrás Cultura.hu)

Balikó Tamás hozzátette: az egyesület nem személyi döntésekkel kíván foglalkozni, hanem többek között a pályáztatási rendszer egészével. Mint megjegyezte, a Nemzeti Színház esetében a miniszter bárkit kinevezhetett volna pályáztatás nélkül is. Szerinte a főigazgató-választás "méltatlan és ostoba helyzetbe" sodorta a pályázatban részt vevő színházi embereket. Kiemelte: szeretnék elérni, hogy a színházigazgatói pályázatot kiíró fenntartó már a kiírásban nevezze meg, hogy milyen színházat szeretne működtetni. "Ne várja el tőlünk, hogy egymás torkának ugorjunk" - jegyezte meg.

Székhelyi József elmondta, az egyesület afféle "vének tanácsaként" fog működni. A színész-rendező arról is beszélt, hogy az alapító tagokat egy közös produkció ötlete hozta össze, melyben egyfajta színházi modellt szeretnének megmutatni. Hogy mi lesz ez a darab, az egyelőre titok - tette hozzá. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egyesület egyszerre kíván foglalkozni a korosodó színészek méltatlan körülményeivel, lehetőségeivel, illetve a reménytelen helyzetben lévő pályakezdőkkel.

Az egyesület havonta fog ülésezni, állásfoglalásait létrehozandó saját honlapján, illetve a szakmai portálokon fogja közzétenni.