Eleonóra

Még januárban megkapják juttatásaikat a Nemzet Színészei

2013.01.09. 11:15

Programkereső

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) január 8-án adott ki közleményt a témában. A tárca tavaly decemberben minden érintettet értesített a várható csúszásról.

Az Emmi a január 8-i Blikkben megjelent cikkre reagált, amelyben a bulvárlap L. Simon László kulturális államtitkár egy levelére hivatkozva azt írta, hogy akár márciusig is pénz nélkül maradhatnak a Nemzet Színészei, mert az első háromhavi juttatást egy összegben fizetik majd ki nekik, és ez több idős és beteg színésznek "komoly érvágást" jelent.

L. Simon László
L. Simon László

Az Emmi emlékeztetett, hogy a tárca még tavaly decemberben levélben értesítette az érintetteket, hogy a kifizetések várhatóan csúszni fognak. A tizenkét Nemzet Színészének járó juttatást évek óta a Nemzeti Színházzal kötött támogatási szerződés keretében fizeti ki a Magyar Állam. "A havi nettó 630 ezer forintos járadék átutalásához szükséges megállapodást azonban a hatályos jogszabályok értelmében minden évben újra kell kötni, amire azonban csak a költségvetési törvény elfogadása után kerülhet sor" - olvasható a közleményben.

"A szükséges szerződés előkészítése folyamatban van, azt hamarosan aláírják, így 2013 januárjának második felében megtörténhet a Nemzet Színészeinek járó juttatás kifizetéséhez szükséges összeg átutalása. Ez pedig azt jelenti, hogy a teljes összeghez, a szokott módon juthatnak hozzá a Nemzet Színészei" - közölte a tárca.


A Nemzet Színésze cím jelenlegi birtokosai:

Avar István (2001-től)
Berek Kati (2000-től)
Bodrogi Gyula (2007-től)
Haumann Péter (2010-től)
Király Levente (2006-tól)
Máthé Erzsi (2000-től)
Molnár Piroska (2011-től)
Psota Irén (2000-től)
Szabó Gyula (2006-tól)
Sztankay István (2012-től)
Tordy Géza (2008-tól)
Törőcsik Mari (2000-től)