Alfréd

Névadója előtt tiszteleg a Soproni Petőfi Színház

2013.01.10. 17:55

Programkereső

A költő egyetlen teljes egészében fennmaradt színpadi művét, a Tigris és hiénát mutatják be január 12-én Katona Imre rendezésében, a főszerepben Bánsági Ildikóval.

"Ez Petőfi Sándor egyetlen, teljes szövegében fennmaradt színpadi műve. Úgy érzem, méltatlanul mellőzött darab és megkockáztatom, azért is maradt az, mert nem sikerült úgy színpadra vinni, hogy a jellegzetességeivel együtt érvényes tudjon maradni" - érvelt Katona Imre rendező a teátrum január 10-i sajtótájékoztatóján.

Bánsági Ildikó
Bánsági Ildikó

A mű 1846 végén, Petőfi életének válságos időszakában született. Az alkotó ekkor ismerte fel a társadalmi együttélésnek azt az arcát, amely gyilkosan könyörtelen tud lenni. De azt az életrendet is, amelyben szűkösebb teret kap az erényes cselekedet, mint a gonoszság - tette hozzá. "A Tigris és hiéna igazi thriller, szenvedélyes melodráma. Az abszolút jó és a végletesen rossz - anya és fiú, apa és gyermeke s két egymástól merőben különböző testvér - csap össze ebben a végletes indulatokat hordozó drámában, a romantika szabályaihoz igazodva" - mondta a rendező, jelezve: a színpadra állítás során az volt a céljuk, hogy megsokszorozzák, meseszerűvé alakítsák a Petőfi-féle fikciót.

"Ő az istenek magyar kedvence. Mindent megkapott, hogy nagy költő lehessen: tehetséget, történelmet, sorsot. Huszonhat évet élt, s világirodalmi rangú s méretű életmű maradt utána, mely korfordulót jelentett nemzete irodalmában." (Németh G. Béla Petőfi Sándorról)

Pataki András színigazgató kiemelte: nem szükséges "nézői előképzettség" az előadáshoz, de a mű befogadásához kell a közönség nyitottsága és intenzív jelenléte, hiszen nem a mai teátrumi programokon túlsúlyban lévő kommersz darabról van szó. "Ez nem kísérleti előadás, nincs szándékunkban a nézőkön kísérletezni, de szeretnénk élővé tenni a színházat. Megmutatni, hogy milyen izgalmas, érdekes is lehet egy előadás, ha esetleg más színházi nyelvezetet, formavilágot használunk az eddig jól beváltak helyet" - tette hozzá.


Tigris és hiéna - Soproni Petőfi Sándor Színház, 2013. január 12.

Író: Petőfi Sándor
Dramaturg, díszlet- és jelmeztervező, rendező: Katona Imre

Szereplők:
Bánsági Ildikó
Molnár Anikó
Gál Tamás
Benkő Péter Pál
Ács Tamás
Horváth László

Dobos: Nagy Péter István
A verseket megzenésítette: Nyitrai László
Koreográfia: Demcsák Ottó