Eleonóra

A tehetségről beszélgetnek az Örkényben

2013.01.14. 11:30

Programkereső

A harmadik Széljegyzet-beszélgetést január 27-én 16 órától tartják az Örkény Színházban a Peer Gynt kapcsán.

Mi a tehetség? A tehetség egy adottság, mely meghaladja az átlagos szintet valamely területen. Ha valaki ezt az adottságot képes valóra váltani, az a tálentum. Hogy az adottságokból mi lesz, nagyon sok minden befolyásolja: a szülők, az iskola, a saját akarat, a társadalom, az adott történelmi korszak.

Polgár Csaba - Peer Gynt - Örkény Színház
Polgár Csaba - Peer Gynt - Örkény Színház

És mi a deviancia? Egy olyan magatartás, mely megszegi a közösség nagy része által elfogadott normákat. A kifejezés a latin „deviatio"szóból származik, jelentése: az útról való letérés. Van-e összefüggés a tehetség és a deviancia között?

A zsenit az elmebetegtől csak egy hajszál választja el. (Lombroso)

Milyen szerepet játszanak a gének és a környezet? Elég a tehetség, vagy kitartás és munkabírás is szükséges? Mi az oka a tehetségek gyakori lelki bántalmainak? Miért válnak olykor a zseniális szellemi vezérek zsarnokká? Könnyű-e különlegesnek lenni?

nőNYUGAT - Bíró Kriszta (Örkény Színház, Thália Színház - fotó: SzoFi)
nőNYUGAT - Bíró Kriszta (Örkény Színház, Thália Színház - fotó: SzoFi)

Ezekről és ehhez hasonló kérdésekről beszélget a Széljegyzet-sorozat soron következő részében Bíró Kriszta, az Örkény Színház tagja Dr. Czeizel Endre orvos-genetikussal és Örkény Antal szociológussal. A beszélgetést január 27-én 16 órától tartják a a Peer Gynt című előadás kapcsán. Az előadásról írt kritikánkat ide kattintva olvashatják.