Zsuzsanna

Tornáztassa meg rekeszizmait Molière-rel!

2013.01.25. 16:42

Programkereső

Játsszon velünk, és vegyen részt az első Thália Humorfesztivál keretében látható Dandin György című előadáson a Fidelio és a Thália Színház vendégeként! A Miskolci Nemzeti Színház előadásának címszerepében Gáspár Tibor látható, míg a csapodár leányt Czakó Julianna alakítja.

Meddig tartható fönt egy kiegyensúlyozott és boldog házassága látszata, mikor a házastársakat a szerelem helyett csupán az anyagi érdek köti össze? Molière vígjátékának címszereplője, Dandin György jómódú gazda, aki egy nemes lányt vesz feleségül.

Czakó Julianna, Kosik Anita - Dandin György
Czakó Julianna, Kosik Anita - Dandin György

A frigy azonban csak egy üzleti tranzakció, amivel mindkét fél jól jár: a lány szülei részesülhetnek a gazdagságából, a gazdag paraszt pedig magasabb társadalmi osztályba léphet. Hamarosan kiderül azonban, hogy az üzleti vállalkozás mégsem annyira nyertes helyzet Dandin számára, mint eredetileg elképzelte, ugyanis az ő Angyalkája, ahol csak tudja, ország-világ szeme láttára, megalázóan csalja őt. Ám mit tehet ilyenkor a felszarvazott férj?

A műben Molière a saját szenvedését írta meg Dandin György alakjában. A szerző negyvenéves volt, amikor régi szeretője, Madeleine Béjart tizenkilenc éves húgát - más források szerint lányát -, Armande-ot feleségül vette. A fiatal színésznő szabados életvitelével, állandó flörtjeivel pokollá tette férje utolsó alkotói korszakát. Az ünnepelt szerző az 1668-ban bemutatott Dandin Györgyben saját féltékenységén is megpróbált nevetni.

Kérdésünk: Ki rendezte a Miskolci Nemzeti Színház Dandin György című előadását?

A február 2-án 14 óráig helyesen válaszolóknak esélyük lesz partnerükkel részt venni a Thália Színházban február 6-án 19 órakor kezdődő előadáson a Fidelio és a Thália Színház vendégeként.