Zsuzsanna

Székely Csabát is díjazták Angliában

2013.01.29. 10:00

Programkereső

A brit Írószövetség díját a BBC rádiójáték pályázatának elismeréseivel egy időben adták át Londonban. A BBC díja a hangjátékok alkotói: színészek, írók, producerek és hangmérnökök elismerése. Az esten őket és a rádiójáték különleges műfaját ünnepelték.

A díjjal a BBC a 2011. október 1. és 2012. október 31. között angolul az Egyesült Királyságban sugárzott rádiójátékok vagy online közzétett rádiójáték forgatókönyvek közül jutalmazta a legjobbakat.

David Tennant
David Tennant

A díjátadón koferáló David Tennant szerint az egyik dolog, amire büszkék lehetnek a britek, a rádiójátékok magas színvonala. A műsorvezető kifejette: ezekben szerepelni igazi megtiszteltetés, egyben inspiráló és különleges kihívás. Ahogy Bill Nighty, az Imison-díj védnöke mondta: a rádió meghatározó része a kulturális identitásnak, a rádiójáték pedig izgalmas és "menő".

A Richard Imison emlékére alapított díjat, amit a brit Írószövetség minden évben a legjobb szövegkönyvért ítél oda egy tehetséges fiatal írónak, Székely Csaba nyerte el Szeretik a banánt, elvtársak? című művéért. A fiatal marosvásárhelyi szerzőnek jelenleg két másik sikeres drámája is műsoron van budapesti színházakban: a Bányavirág a Pinceszínházban látható, a Bányavakság pedig a Szkénében megy.

A BBC pályázatán rádiójáték-sorozat kategóriában egy Heinrich Böll-feldolgozást, a Katharina Blum elvesztett tisztességét találták a legjobbnak, míg az adaptált művek közül Ibsen Nórájának rádiójáték-változata volt a legkiemelkedőbb. Egyrészes  darab kategóriában idén az On It című darabot díjazták. A démonaival küzdő, függőségből menekülni vágyó bokszolóról szóló szövegkönyvet Tony Pitts írta, aki maga is bokszedző.

Székely Csaba
Székely Csaba

A legjobb színésznek járó elismerést Penelope Wilton (Keleti nyugalom - Marigold Hotel, Downton Abbey) jelentette be. A díjat a dublini születésű, a legtöbbeknek a Sherlock című sorozat Jim Moriarty-jaként ismerős Andrew Scott kapta, egy Harold Pinter Árulásából készített rádiójátékért. A legjobb színésznői teljesítményt a BBC zsűrije szerint Michelle Fairley  nyújtotta John Steinbeck Érik a gyümölcs című regényének adaptációjában. Michelle Fairley-ről sokan elsőként talán a Trónok harcára asszociálnak, de hogy ne csak ez jusson róla eszünkbe, február 13-án érdemes a BBC-re kapcsolni, ahol a díjazott darabok közül hármat is meg lehet hallgatni. Székely Csaba művét a Radio 4 Extra tűzi műsorra, az Érik a gyümölcsöt a Radio 3-on adják, az On It-et pedig a BBC Radio 4-on lehet elcsípni. Nyelvgyakorlásnak sem utolsó!