Emil, Csanád

Terítéken a bennünk élő paranoiák

2013.02.05. 08:00

Programkereső

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Thália Humorfesztivál keretében, február 5-én lesz látható a Gólem Színház Lefitymálva című előadása, melyről a darab szerzőjét, Vinnai Andrást és a rendezőt, Borgula Andrást kérdeztük. HANGOSCIKK

Vinnai András darabja a zsidósággal kapcsolatos paranoiákból építkezik. A szerző az előítéleteket, az antiszemita, holocausttagadó blog- és facebookposztokat, illetve a zsidóság túlzásait, negatívumait gyúrta össze fergeteges vígjátékká. Erről, valamint a témaválasztásról, az anyaggyűjtésről és a kezdeti reakciókról is kérdeztük Vinnai Andrást.

A Gólem Színház Lefitymálva című előadása megújult tartalommal és szereposztássál látható február 5-én a Thália Humorfesztivál keretében a Thália Színházban.

Bánki Gergely, Schmied Zoltán
Bánki Gergely, Schmied Zoltán

Mi tegyen két gázóra-leolvasó a Dob utca 17-ben? Be lehet-e csöngetni pont ott egy lakásba, hogy jöttünk a gázórát leolvasni? A Lefitymálva előadás a Gólem Színház hagyományaihoz híven mindenből, tabukat nem tisztelve humort csinál, kigúnyolja a túlzottan politikailag korrektet, az önimádó zsidókat, de kapnak az antiszemiták is, és kapnak azok is, akik meggyőződésesen hisznek abban, hogy a zsidók át fogják venni a világ feletti uralmat, és tudják, hogy a Tescók azért laposak, mert a zsidó inváziókor ott fognak leszállni a harci helikopterek. (részlet az előadás ismertetőjéből)

Borgula András rendező a 2011-ben bemutatott előadás kapcsán arról is beszélt, honnan jött az ötlet és ki a célközönség.

A Lefitymálvában nyújtott alakításáért a 2012-es Vidor Fesztiválon Nagy Mari és Bánki Gergő kapott díjat. A frissített előadásban Huzella Júlia helyett Stefanovics Angéla, míg Lukáts Andor helyett Tamási Zoltán szórakoztatja a közönséget. A népszerű produkció a Humorfesztivál után is megtalálható a Jurányi Inkubátorházban, Budán.