Hella

Apák és fiúk – Széljegyzet az Örkényben

2013.02.11. 13:00

Programkereső

Az Örkény Színház február 23-i beszélgetésének vendége lesz Dr. Vekerdy Tamás, Závada Péter és Polgár Csaba. A tavaly novemberben indult programsorozat keretében a meghívottak a Merlin című előadáshoz kapcsolódó közéleti kérdéseket járnak körül Bíró Kriszta vezetésével.

Bűnösek-e a fiúk apjuk bűneiért? És az apák felelősek-e fiaikért? Tudunk-e együtt élni apáink értékrendjével, illetve tudunk-e élni azok nélkül? Van-e generációs szakadék? Hogy zajlik le egy nemzedékváltás? Szembe kell-e fordulnunk a szüleinkkel ahhoz, hogy felnőtté váljunk?

Merlin, avagy Isten, Haza, Család
Merlin, avagy Isten, Haza, Család

Az Örkény Színházban futó Széljegyzet-sorozat február 23-án 16 órakor kezdődő alkalmán az idei évadban bemutatott Merlin avagy Isten, Haza, Család című előadáshoz kapcsolódóan tartanak beszélgetést. Frauenhoffer György írja kritikájában: "Az első felvonás látványosan hanyagolja el a legfiatalabb generációt, ökörködéseiket éppúgy érdektelen figyelem övezi az udvar részéről, mint lassú, de biztos radikalizálódásukat. Máthé Zsolt ödipális pszichopatája, Bánki Gergely udvari hülyegyereke trikolor színfoltjai az előadásnak, vad tombolásukból bontakozik ki az est legszebb pillanata: a fiatal Sir Beauface (Barabás Richárd) gyönyörű zenei aláfestéssel illusztrált váratlan és szívbemarkoló halála." (A teljes kritikát ide kattintva olvashatják el.)

Polgár Csaba, az előadás rendezője a Fideliónak elmondta: "A darab egyik lényegi kérdése, hogy hogyan rohadnak szét az utópiák, adott esetben a Kerekasztal eszméje. Az összes tárgyaláson látjuk ezeket a hatalmas kerekasztalokat, amik magát a demokráciát jelképezik. Ez egy nagyon erős jelkép mind a mai napig. Ez volt az első dolog, ami megfogott benne, és ezután elkezdett érdekelni, hogyan lehet erről beszélni, hogy van az, hogy az emberek előtt - még ha jót is akarnak - annyi sok buktató sorakozik egy jó cél megvalósításakor. Hol rontjuk el? Nekem az is fontos, ami az elmúlt húsz évben itthon történt, hogy - miközben nem feltételezem senkiről, hogy rossz szándékú lenne, de - nem ott tart ma az ország, ahol elképzeltük, hogy tartania kellene ebben a jól hangzó demokráciában." (Az interjút teljes terjedelmében itt tudják elolvasni.)

Örkény Színház
Örkény Színház

Az Apák és fiúk - generációváltás avagy generációs szakadékok címmel meghirdetett beszélgetésen az Örkény Színház társulatához tartozó Bíró Kriszta vendége lesz a rendezőn kívül Dr. Vekerdy Tamás pszichológus és Závada Péter költő.