Konstantin

Nyílik a Hátsó Kapu

2013.02.22. 13:35

Programkereső

Az új kulturális tér február 28-tól látogatható a Dohány utca 13. szám alatt. A Hátsó Kapuban helyet kapnak kortárs zenei koncertek, dzsessz- és más improvizációs programok, színházi és táncelőadások, májusban tehetséges kezdő előadókat és alkotókat bemutató sorozatot indítanak a Fringe Fesztivál hagyományát éltetve.

A Hátsó Kapu a Városi Színház, valamint a Pentaton Koncert- és Művészügynökség együttműködésében jön létre - részletezte Lőrinczy György, a Pentaton ügyvezetője, hozzátéve, saját meglátása szerint manapság a különböző kulturális területek közötti összefogás segítheti legjobban a kultúrát.

Szalai-Szabó István a Hátsó Kapu sajtótájékoztatóján
Szalai-Szabó István a Hátsó Kapu sajtótájékoztatóján

A mostani változásokat követően a Városi Színház kéthelyszínes nonprofit kulturális vállalkozássá vált, a másik játszóhely a tavaly megnyitott Rózsavölgyi Szalon. Szalai-Szabó István művészeti és ügyvezetésével működik a Hátsó Kapu, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője változatlanul Zimányi Zsófia, aki a február 21-i sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy a most nyíló új helyen azokat a produkciókat tudják majd megvalósítani, melyek a Szalonban valamiért nem bizonyultak kivitelezhetőnek. A Hátsó Kapu elsősorban a fiatal generációt célozza meg.

"Már nem akartam új műhelyt alapítani, de ez a hely valósággal »elgázolt«" - mesélte Szalai-Szabó István, a Sirály és más játszóhelyek korábbi létrehozója. Mint elmondta, nehéz helyzetben van a művészvilág, ezért a kultúra újragondolására van szükség. Nyitányként március 2-án délután az Élményműhely sorozatban a Hogyan mozog a szám? elnevezésű családi programban Jakobi Nóra és Váczi Dániel a zene, ritmus és mozgás segítségével vezeti a gyerekeket a számok birodalmába. Este a Táp Színház Alatta, felette, kintről be, bentről ki... című előadása nyitja a felnőtteknek szóló előadások sorát, másnap Kárpáti Péter Szörprájzpartija látható.

Szalai-Szabó István
Szalai-Szabó István

Többféle projekt valósul meg az évad zárásáig, június 9-ig. A részleges évadban kezdetben azokkal a csapatokkal mérik fel a hely kínálta lehetőségeket, melyekkel az elmúlt években már dolgozott együtt a Városi Színház. Ilyen a KoMa, a Titkos Társulat, a HOPPart vagy Gergye Krisztián társulata. Antré címen hirdetnek pályázatot, amelyre kis költségvetésű, új utakat kereső előadásokat várnak, május végén pedig fesztivál keretében kínálnak lehetőséget a fiatal pályakezdőknek a bemutatkozásra.

A Most komolyan?!-sorozatban bebizonyítják, hogy lehet a trolik és autók állandó mozgása mellett is klasszikus koncerteket szervezni, de a legkisebbekre is számítanak: az egyik héten szombaton, a másikon vasárnap a Búzavirág Bábszínház, valamint a Dolgozó alkotóműhely várja a gyerekeket. Az Anonim Innovátorokkal öt alkalommal találkozhat az érdeklődő. Szalai-Szabó István elmondta, sok megkeresés érkezik hozzá szárnyukat próbálgató fiatal alkotóktól, ezért létrehoznak egy olyan dramaturgiai műhelyt is, ahol a hozzájuk eljuttatott szövegeket gondoznák, és havonta egy alkalommal át is beszélnék azokat.

Hátsó Kapu
Hátsó Kapu

A 237 négyzetméteres belső tér színházi előadásokra, koncertekre, gyerekprogramok szervezésére alkalmas. A mobil nézőtéren 50-80 néző, hallgató ültethető le kényelmesen. Nyaranta nem lesznek előadások, de a turisták a negyed történelmi és kulturális hagyományaival ismerkedhetnek meg, a filmes ismertetők szakmai támogatója az Óvás Egyesület.