Bernát, Felícia

Frankenstein-terv az Átriumban

2013.02.27. 14:15

Programkereső

Az Átrium Film-Színház a Proton Színházzal összefogva ismét bemutatja a legendássá vált Frankenstein-terv című előadást. Március 2-án és 3-án az impozáns Bauhaus épület gyönyörűen felújított előterében, különleges helyszínen, különleges előadásnak lehetünk tanúi.

Kinek a bűne, ha odakozmál egy élet? Mikor kezdődik és hol ér véget egy apa-fiú viszony? Hova vezet a gyilkos szeretetlenség, avagy elkerülhető-e a végzet? Egyebek mellett ezekkel a kérdésekkel szembesít Mundruczó Kornél és Bíró Yvette Frankenstein-terv című előadása, amely 2008-ban elnyerte a POSZT-on a legjobb előadás díját.


A darab nagy utat járt be térben és időben is az elmúlt öt év során, s bár nyilván rakódtak rá pluszok, a kiindulópont, az alaptörténet változatlan. Most mégis egy új előadást láthatnak a nézők az Átriumban, hiszen új térbe helyezve az megváltozik. A fantasztikusan játszó Rába Roland nyilván 2013 márciusában reagál majd - adott esetben - azokra a kérdésekre, amelyek a nézők részéről felmerülnek. Ő egy filmrendezőt alakít ebben a történetben, és nem tud ugyanazokról a problémákról beszélni, amikről öt évvel ezelőtt esett szó. Már csak azért sem, mert a Frankenstein-terv a valóságot, pontosabban szólva a valóság látszatát nagyon komolyan vevő előadás.

A Frankenstein-terv központi kérdése, hogy mit tehet és mit nem tehet a "más ember" ezen a helyen, ahol mi, a "többség" fogalmazzuk meg kényszerűen, hogy mi is a másság, napi érdekeink, lakóhelyünk és adott pozíciónk, sikerünk és sikertelenségünk tükrében. Az előadás azt a mechanizmust mutatja fel fájó és nagyon is valóságos, aktív módon, amiben minden idegenkedés megfogan.

Erdély Mátyás (Frankenstein-terv)
Erdély Mátyás (Frankenstein-terv)

Mundruczó Kornél gyakran speciális helyszínekre tervezett előadásaira igaz, hogy a közönséget is, a kritikát is megosztja, de abban mindenki egyetért, hogy a darabjai bebújnak az ember bőre alá. Van, hogy hetekkel, évekkel később is ott motoszkál tovább a gondolat, amit az előadás elültet. A Frankenstein-terv sem könnyen feledhető...