Csilla, Noémi

Premier: Paulus

2013.03.06. 09:00

Programkereső

Térey János művét állította színpadra Makranczi Zalán a Bethlen Téri Színházban. A darab rendhagyó módon, két részletben kerül bemutatásra: az első részt március 7-én, folytatását pedig április 3-án láthatja a közönség.

A téma napjainkban mellbeverően aktuális. A paulus-i (páli) fordulás miért-je és hogyan-ja. Három életút elevenedik meg, fonódik egymásba, hogy végül egy nagy kérdésbe sűrűsödjön össze: változni, vagy elpusztulni?

Makranczi Zalán - Paulus
Makranczi Zalán - Paulus

A Paulus név három különböző személyt jelöl. A Biblia-Paulus (Saulus) mellett Friedrich Paulus tábornokot, a sztálingrádi vesztőt és egy hackerként (internetes kalózként) tevékenykedő budapesti Pált, aki vélhetően az író maga. Ez a budapesti Pál a központi figura, elválaszthatatlan egységet képez a másik kettővel. Sorsuk párhuzamos síkon fut. A Biblia-Paulusé meghatározó a másik kettőére nézve, az ő életükben is hasonlóan radikális pálfordulás történik, csak másképp tudnak, illetve nem tudnak élni a pálfordulás kínálta új életúttal.

A Bethlen Téri Színház előadásában a három Paulus-t a rendező, Makranczi Zalán alakítja, partnerei: Széplaky Géza, Gergye Krisztián és Hoffmann Adrienn.


Paulus - Bethlen Téri Színház, 2013. március 7., április 3.

Pálfordulás 2 részben

Író: Térey János
Rendező: Makranczi Zalán

Szereplők:
Paulus, Friedrich Saulus, Pál - Makranczi Zalán
Kemenszky, barát, szemtanú - Széplaky Géza
Pál, a táncos - Gergye Krisztián
Ludovika - Hoffmann Adrienn

Díszlet-jelmez: Árva Nóra
Dramaturg: Lőrincz Ágnes
Koreográfus: Gergye Krisztián
Rendezőasszisztens: Szalóky Dániel